Dünyanın en büyük rezervi Türkiye'de bulundu. Geleceğin yakıtı olarak adlandırılan bu rezerv, dünyaya damga vurmaya hazırlanıyor. Araştırmalara göre dünyadaki toplam rezervin yüzde 73'ü o illerimizde bulunuyor. İşte o 4 ilimiz...
BURAK ÖZTOPRAK
Geleceğin yakıtı olarak nitelendirilen madenin en büyük rezervi Türkiye'de çıktı. Dünya genelindeki rezervin yüzde 73'ü o 4 ilimizde tespit edildi. Rezervin değeri milyonlarca doların üzerinde olduğu biliniyor. İşte o rezervler...
TÜRKİYE MADENİN KÜRESEL LİDERİ
Dünyanın en büyük bor rezervine sahip olan Türkiye, geleceğin yakıtı olarak görülen bor madeninde küresel liderliğini sürdürüyor. Dünya bor rezervinin %73'ü Türkiye’nin dört farklı bölgesinde bulunurken, Eti Maden’in yayınladığı 2023 Yılı Bor Sektör Raporu, Türkiye’nin bu alandaki başarılarını bir kez daha gözler önüne serdi.
BOR ÜRETİMİNDE KÜRESEL LİDERLİK
2023 yılında Eti Maden’in rafine bor ürün üretimi 1,92 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu üretimin büyük kısmını boraks pentahidrat, öğütülmüş kolemanit ve borik asit gibi ürünler oluşturdu. Tüm zorluklara rağmen Eti Maden, 1,7 milyon ton ihracat ve 94 bin ton iç satış ile toplamda 1,8 milyon ton bor ürünü satışına imza attı. Bu satışlar sonucunda, Türkiye 1,014 milyar dolar gelir elde etti.
Eti Maden’in bor ihracatının %58’i Asya Pasifik bölgesine gerçekleşti. İhracatın geri kalanı ise %24 Avrupa ve %16 ABD pazarına yapıldı. Türkiye’nin bor ürünleri, özellikle cam, seramik, temizlik, tarım ve yapıştırıcı sektörlerinde yoğun bir şekilde kullanılıyor.
ABD'YE FARK ATTIK
Türkiye, 2023 yılında dünya bor piyasasında %60'lık bir pay alırken, ABD yalnızca %28'de kaldı. Türkiye, bu alanda en yakın rakibi olan ABD'yi büyük bir farkla geride bırakmış durumda. Rusya, Çin, Şili ve Arjantin de bor pazarında yer almakla birlikte Türkiye'nin liderliği sürüyor.
KATMA DEĞERLİ ÜRETİME YÖNELİK ÇALIŞMALAR
Raporda, bor madeninin katma değerli ürünlere dönüştürülmesinin önemine dikkat çekiliyor. Bor karbür, ferrobor, lityum karbonat gibi yüksek teknoloji ürünleri üretimi üzerine yoğunlaşan çalışmalar, Türkiye’nin uluslararası pazarda değerini daha da artıracak projeler olarak öne çıkıyor. Bu ürünler, nükleer enerji, zırh yapımı, elektrikli araç bataryaları gibi stratejik alanlarda kullanılacak.
TÜRKİYE'NİN STRATEJİK BOR YATAKLARI
Türkiye’deki bilinen bor yatakları, Eskişehir – Kırka, Kütahya- Emet, Balıkesir- Bigadiç ve Bursa- Kestelek bölgelerinde bulunuyor. Türkiye’nin sahip olduğu bu geniş rezervler, ülkenin bor madeni üretiminde ve satışında küresel liderliğini pekiştiriyor.
Eti Maden'in katma değerli üretim projeleri ve küresel bor pazarındaki liderliği, Türkiye’yi geleceğin enerji kaynakları konusunda önemli bir aktör haline getiriyor.