Santa Maria Kilisesi saldırısının kilit ismi yakalandı

Santa Maria Kilisesi saldırısının kilit ismi yakalandı

Sarıyer'deki Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne düzenlenen ve bir kişinin hayatını kaybettiği saldırının planlayıcılarından olan, saldırıda kullanılan silahı temin eden Viskhan Soltamatiov, MİT ve Emniyet'in ortak operasyonuyla İstanbul'da yakalandı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne yönelik saldırının planlayıcılarından biri olan ve suç aletini temin eden IŞİD mensubu Viskhan Soltamatiov'u İstanbul'da yakaladı. MİT'in titiz çalışmaları sonucu gerçekleşen bu yakalama, terör örgütü IŞİD’in Türkiye'ye yönelik planladığı saldırıları engelleme açısından kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

MİT’in istihbarat ve risk analizleri kapsamında yapılan araştırmalar, IŞİD'in Afganistan’daki kolu Horasan Vilayeti’ne (ISKP) bağlı olarak Türkiye'de faaliyet gösteren Viskhan Soltamatiov'un, Santa Maria İtalyan Kilisesi saldırısının arkasındaki kilit isimlerden biri olduğunu ortaya koydu. Ocak ayında gerçekleşen saldırının planlayıcıları arasında yer alan Soltamatiov, saldırıda kullanılan silahı temin ederek, operasyonun ana hatlarını organize etti.

Yapılan sorgulamada, Soltamatiov'un IŞİD'in Türkiye'deki faaliyetleri ve ISKP'nin adam kazanma, finans ve lojistik yapılanmalarına dair önemli bilgiler verdiği öğrenildi.

MİT’in yürüttüğü bu operasyon, sadece Santa Maria İtalyan Kilisesi’ne yönelik saldırının aydınlatılmasını sağlamadı. Aralık 2023’te IŞİD'in Türkiye’deki sinagoglar, kiliseler ve Irak Büyükelçiliği'ne yönelik gerçekleştirmeyi planladığı terör eylemleri de MİT tarafından engellenmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN