Karadeniz’e rakip üretim! Eski usul kullanılıyor sırıklarla toplanıyor: 400 hanenin geçim kaynağı:‘Zor iş ama yapmak zorundayız'

Karadeniz’e rakip üretim! Eski usul kullanılıyor sırıklarla toplanıyor: 400 hanenin geçim kaynağı:‘Zor iş ama yapmak zorundayız'

Bitlis’te Karadeniz’e rakip üretim başladı. Eski usulle hasadı sürdüren köylüler sabah erkenden bahçenin yolunu tutuyor, ürünü sırıklarla topluyor. İşte, 400 hanenin geçim kaynağı olan o hasat…

Bitlis’in Hizan ilçesinde, çiftçilerin gelir kaynaklarından biri olan fındık hasadı engebeli arazilerde başladı. Çalışkanlar köyünde, sabahın erken saatleriyle birlikte fındık ağaçlarının bulunduğu alanlara giden çiftçiler, uzun baston şeklindeki sırıklarla fındıkları topluyor.

FINDIK VERİMİ BU YIL İYİ

50 yaşındaki Aycan Çetin, ailesiyle birlikte fındık hasadı yaparken, bu yılki verimden memnun olduklarını ifade etti. Çetin, “Geçen yıl verim alamadık. Geçimimizi fındıktan sağlıyoruz. Fındıktan elde ettiğimiz gelirle ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Başka gelirimiz yok. 40 yıldır fındık topluyorum. Çok zor bir iş. Topladığımız fındığı eve götürdükten sonra ayrıştırıp kurutuyoruz. Daha sonra satışa sunuyoruz” dedi.

bitliste-findik-hasadi-1.jpg

“ZOR AMA YAPMAK ZORUNDAYIZ”

Geçimlerini fındıktan sağladıklarını belirten Burhan Çetin, fındık üretiminin hem zorluğunu hem de rahatlığını deneyimlediklerini dile getirdi. Çetin, geçen yıl kuraklık ve su sıkıntısından dolayı istedikleri verimi alamadıklarını belirtti. “Sabah erkenden fındık ağaçlarının bulunduğu bölgeye geliyoruz. Ailece akşama kadar var gücümüzle çalışıyoruz. Bu iş zor ama yapmak zorundayız. Kolay iş yok. Havanın sıcak olması da insanı etkiliyor. 8 dönümden yaklaşık 1,5 ton fındık topladık. Fındığı genellikle toptancılara veriyoruz” diye konuştu.

bitliste-findik-hasadi-2.jpg

FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ZORLUKLAR

Çalışkanlar köyü muhtarı Muhsin Kaya, ilçede sadece Nazar bölgesindeki 9 köyde fındık yetiştirildiğini ifade ederek, bölgedeki 400 hanenin geçimini fındıkla sağladığını aktardı. Fındık hasadının zorluklarına değinen Kaya, “Topladığımız fındığı makinemiz olmadığı için elle ayrıştırıyoruz. Sonra damlarda kurutup tüccarlara satıyoruz. Karadeniz Bölgesi gibi Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’ne (FİSKOBİRLİK) satmak istiyoruz. Fındığımızın yağ oranı, lezzeti ve büyüklüğü, Karadeniz fındığına göre daha iyi ama yeterince tanıtılmamış” dedi.

bitliste-findik-hasadi-3.jpg

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLİYOR

İklim değişikliğine bağlı olarak fındık veriminin de yıllara göre değiştiğini bildiren Kaya, “Şu anda bölgeden yaklaşık 100 ton fındık satılıyor. Kilogramını 130-140 liradan satacağız. Arazi engebeli olduğu için çok zorlanıyoruz, emek veriyoruz. Geçim kaynağımız bu” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN