Şehirlerde üretim ağı genişleyip büyümeye devam ediyor. Katma değeri yüksek ürünler sınıfında yer alan o üründe hasat süreci başladı. 4 yıl önce ekimi yapılan ürünler çiftçilerin gelir düzeyini arttırıyor. İşte tüm detaylar…
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesi yönünde teşvik değerini arttırıyor. Hem çiftçilerin gelir düzeyinin arttırılması hem de tarımsal kalkınmaya destek sağlaması amacıyla 4 yıl önce hayata geçirilen “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP), ilk etapta 1140 dekar alanda 5 milyon fideyi toprakla buluşturdu. Tıbbi ve aromatik bitkilerin bu sezonki ilk hasadında mesai başladı.
ÇİFTÇİLERE DESTEK SAĞLANIYOR
Turizmi bir sanayi, eğitim, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin bir arada bulunduğu ender şehirler arasında yer alan Kocaeli, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hayata geçirilen projelerle adından söz ettiriyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın kırsal kalkınma hamlelerinin önemine değindim. Katma değeri yüksek ürünler arasında yer alan biberiyeye destek sağlandığını belirten Büyükakın, tıbbi nane ve oğul otu yetiştiriciliklerine destek sağlandığını da aktar. Kapsamda hem üretici kazanıyor hem de atıl durumdaki araziler tarıma kazandırılmış oluyor.
5 MİLYON FİDE EKİLDİ
Proje ile birlikte bugüne kadar 5 milyon tıbbi ve aromatik bitki ekimi gerçekleştirildi. Kırsaldan kente göçün engellenmesi amacıyla teşvikler sağlanırken çiftçilere de yeni istihdam alanları oluşturuluyor.
Bu sezon ilk biberiyenin hasadı Kandıra ve Karamürsel ilçelerinde yapılmaya başladı. İnsan gücüyle ve aynı zamanda tasarımı ve üretimi tamamen milli ve yerli imkanlarla yapılan römork yüklemeli tıbbi ve aromatik bitki hasat makinesi ile hasat süreci sürdürülüyor. İlk kez Kocaeli'de kullanılan makine sayesinde hasat bitkilere zarar vermeden seri bir şekilde toplanıyor.
SİGORTALI EKİM YAPILIYOR
Büyükşehir Belediyesi Sekapark AŞ’nin kontrolörlüğünde 5 üretim yılı boyunca tüm tarımsal faaliyetler, çiftçilere ait sertifikalandırma süreci, eğitimler ve saha uygulamalarının takibi, uluslararası standartlara uygun olarak organik bitki sertifikalandırma doğrultusunda yapılıyor. Satın alma garantisi ile fide dikimi gerçekleştirilen arazilerde ise yıllık bitkisel ürünler sigortalı Sekapark AŞ tarafında poliçeler ile karşılanmaktadır.
Tıbbi aromatik bitkiler Türkiye'de önemli bir yere sahiptir. Uçucu yağlar ilaç, takviye Gıda ve Kozmetik sektöründe kullanılıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi işbirliğinde sürdürülen proje ile birlikte üreticide verimden memnun kalıyor.