Ona dedikodu başlatan deniyor, markette yok satıyor! Çocuk gibi bakım istiyor, sabah erkenden toplanıyor

Ona dedikodu başlatan deniyor, markette yok satıyor! Çocuk gibi bakım istiyor, sabah erkenden toplanıyor

Her bölgede farklı ürünler yetiştirilirken Ağrı Ovası’nda binlerce dönümde başlayan hasat üreticiyi sevindiriyor. Zengin su kaynaklarına sahip Ağrı Ovası, Şanlıurfa'dan gelen mevsimlik tarım işçileri ile hareketlendi. Çeşitlilik her gün artıyor 34.000 dekarlık alanda toplanıyor. Dedikoduların olmazsa olmazı bu yıl yüz güldürüyor.

Devlet desteği ile birlikte bitkisel ürünlerde üretim çeşitliliği her geçen gün artmaya devam ediyor. Zengin su kaynaklarına sahip Ağrı Ovası, havaları serin olması nedeniyle ayçiçek üretimini arttırma kararı aldı. Çoğunluğu Kahramanmaraş'tan çiftçilerden gelen gruplar 34.000 dekarlık alanda çerezlik ayçiçeği hasadına başladı. Yazın sulanan ürünlerin bakımları yapılırken olgun hale ulaşanlar sofralara doğru yolculuğa çıkıyor.

GRUPLAR HALİNDE TOPLANIYOR

Şanlıurfa'dan gelen üreticiler tarlaların yakınına çadır kurarak mevsimin hasadına başlıyor. Sabahın erken saatlerinde gruplar halinde binlerce dönümlük alandan ayçiçeği toplayan işçiler mesailerini başlattı. Oraklarla kesilen ayçiçekleri bir süre kurumaya bırakılırken ardından biçerdövere gönderiliyor.

640 bin dekarlık alanda ayçiçeği hasadı başladı

Gün boyu çalışan işçiler aileler tarafından yakılan ateş üzerinde hazırlanan yemekleri yedikten sonra hasta da devam ediyor. Bir ay sürecek hasattan elde edilecek tonlarca çerezlik ayçiçeği dedikoduların da baş tacı oluyor. Biçerdöverden traktör römorkuna boşaltılan ayçiçekleri brandalar üzerine serilerek kurumaya bırakılıyor. Güneş altında bekletildikten sonra kurutulan çekirdekler çuvalları doldurulup tırlara yüklenerek Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde bulunan fabrikada elemeye gönderiliyor.

2.000 DEKARDA ÜRETİM YAPILDI

Çiftçi Selim Tanrıverdi, 2000 dekar alanda ayçiçeği üretimi yapıldığını dile getirdi. Ağrı'da 14 yıldır ayçiçeği üreten Tanrıverdi, "Üretim güzel gidiyor. Hasada yeni başladık. Topladığımız ayçiçeklerini biçerdövere attıktan sonra çekirdekleri harmanda kurutup sonrasında Kahramanmaraş'a götürüyoruz. Çok zor bir meslek, çocuk yetiştirmek gibi bir iş." dedi. Tanrıverdi, Ağrı’nın hem sulama imkanı hem de hava şartları nedeniyle ayçiçek yetiştirmeye uygun bir ortam oluşturduğunu söyledi.

sanliurfa-aycicek-hasadi-kapak.jpg

BİR AY BOYUNCA ÇAPALANIYOR

Şanlıurfa'da mevsimlik işçi olarak çalışan Mustafa Kaya, aileler halinde 30 kişi olarak tarlaya çalışmaya geldiklerini söyledi. Yaz aylarında aynı tarlada bir ay boyunca çapa yaptığını belirten Kaya, "Daha sonrasında kayısıda çalışmak için Malatya'ya gittik. Oradan da Şanlıurfa'da fıstık işinde çalıştık. Bu seneki son durağımız Ağrı. Ailece burada çadırlarda kalıyoruz. Hava serin. Daha 1 ay burada çalışacağız. Ele muhtaç olmayalım diye gelip çalışıyoruz, biz emekçiyiz." sözlerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN