KARAR yazarı Elif Çakır’ın Bursa’da yanlışlıkla gözaltına alınması, TBMM’ye taşındı. DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya olaya ilişkin 11 maddelik bir soru önergesi sundu.
KARAR Gazetesi yazarı Elif Çakır, önceki akşam Bursa’da kaldığı otelde hakkında “arama” olduğu iddiasıyla gözaltına alındı. Otele gelen Bursa Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis ekipleri, herhangi bir bilgi vermeden ve itirazları dikkate almadan Çakır’ı gözaltına alarak sağlık kontrolüne götürdü. Yazarımızın isim benzerliği nedeniyle gözaltına alındığı saatler sonra anlaşılmasına rağmen bu süreçte yapılan hatalı işlemler ve kötü muamele, kamuoyunda büyük tepki çekti.
Elif Çakır'ın gözaltına alınmasına tepki yağıyor: Skandal büyüyor bakan sessizliğini koruyor
'YANLIŞLIKLA GÖZALTINA ALINAN KİŞİLERE YÖNELİK NE GİBİ TEDBİRLER ALINACAK?'
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Elif Çakır’ın yaşadığı bu olayın ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması talebiyle 11 maddelik bir soru önergesi hazırladı. Yeneroğlu, bu olayın, ülkede hukuka aykırı gözaltı ve yakalama işlemlerinin sıradan hale geldiğini gösterdiğini belirterek, vatandaşların bu keyfi uygulamalardan mağduriyet yaşadığını vurguladı.
POLİSİN HATALI DAVRANIŞI VE KİMLİK KONTROLÜ İHMALİ
Otele gelen polis ekipleri, Elif Çakır’a gözaltı gerekçesiyle ilgili herhangi bir bilgi vermedi ve Çakır’ın yanlışlık olabileceği yönündeki itirazlarını dikkate almadı. İsim benzerliği bulunan "Elif Çakır I..." adlı başka bir kişinin aranmasına rağmen, polisler bu bilgiyi göz ardı etti. Üstelik TC kimlik numarası kontrolü yapılmadığı için Çakır’ın gözaltına alınma süreci devam etti.
Yeneroğlu’nun önergesinde, "Neden kimlik tespiti yapılmadı ve bu basit hatadan dolayı yanlış kişi gözaltına alındı?" sorusu da yer aldı. Yazarımız Elif Çakır, saatler sonra, hakkında yanlış işlem yapıldığı anlaşılınca serbest bırakıldı. Ancak bu süreç boyunca yaşadığı kötü muamele, Çakır’ın tepkisine neden oldu.
YENEROĞLU’NUN İÇİŞLERİ BAKANI’NA YÖNELTTİĞİ SORULAR
Yeneroğlu’nun önergesinde, Elif Çakır’ın gözaltına alınma gerekçesi, sürecin neden yanlış işletildiği ve polisin görevini ihmal edip etmediği gibi konular detaylı bir şekilde soruldu. Özellikle yanlış gözaltı işlemlerinin önlenmesi için kolluk kuvvetlerine verilen eğitimlerin yeterliliği ve bu olayda yer alan 5 polis hakkında adli ve idari soruşturma başlatılıp başlatılmadığı da gündeme getirildi. Ayrıca, 2020-2024 yılları arasında kaç vatandaşın haksız yakalama ve gözaltı işlemiyle karşılaştığı da önergedeki dikkat çekici sorular arasında yer aldı.
Emniyetten skandal açıklama: Elif Çakır'ın sadece ifadesine başvurduk
İşte o 11 soru:
- Herhangi bir ifade için çağrılmamış olan Elif Çakır hakkında “yakalama” işleminin şartları gerçekleşmediği halde hangi gerekçeyle bu işlem gerçekleştirilmiştir?
- Haksız ve mesnetsiz yapılan yakalama ve gözaltı işlemleri esnasında ilgili emniyet müdürlüğü nezdinde Elif Çakır’a hangi işlemler yapılmıştır?
- Elif Çakır, haksız yakalama ve gözaltı işlemleri nedeniyle kaç saat kişi hürriyeti ve güvenliği hakkından mahrum bırakılmıştır?
- Yakalama işlemi gerçekleştirildikten sonra ilgili Cumhuriyet Savcısına durum bildirilip talimatı alınmış mıdır?
- Talimat alınmış ise talimatta Elif Çakır için mi “gözaltı” talimatı verilmiştir? Aksi takdirde yanlış kişi hakkında “gözaltı” işlemi nasıl yapılmıştır?
- Bu gözaltı işlemi yapılırken neden kimlik tespiti yapılmamıştır ve isim benzerliği nedeniyle yanlış kişi gözaltına alınmıştır?
- Kolluk görevlileri görevlerini ifa ederken neden yasada belirlenmiş kurallara riayet etmemiştir? Görevlerinin gereklerine nasıl bu kadar açık bir şekilde aykırı davranmışlardır? Ülkemizde kişi özgürlüğü ve güvenliği koruyacak olan kolluk bizzat bu hakkı nasıl çiğnemektedir?
- Tamamen keyfi ve hukuksuz bir yakalama ve gözaltına alma işlemini gerçekleştirmiş olan ilgili beş kolluk görevlisi hakkında idari ve adli soruşturma başlatılmış mıdır?
- İsim benzerliği gibi basit bir hatanın gözaltı işlemleri sırasında yaşanmaması için kolluk kuvvetlerine yönelik eğitimlerde hangi tedbirler alınmaktadır?
- 2020-2024 yılları arasında kaç vatandaşımız hakkında haksız yakalama ve gözaltıişlemi uygulanmıştır?
- Haksız şekilde gözaltına alınan kişilerin mağduriyetlerini gidermek ve benzeri durumların tekrar yaşanmaması adına İçişleri Bakanlığı tarafından hangi önlemlerin alınması planlanmaktadır?
'BİR BARDAK SUYU BİLE ÇOK GÖRDÜLER'
Yanlışlıkla gözaltına alınmasının ardından açıklama yapan Elif Çakır, "Poliste kötü muamele yok derler, dik alasını yaşattılar. Bir bardak suyu çok gördüler. Ülkenin adaletinin durumu da kolluk kuvvetinin durumu da ortada." ifadelerini kullanarak sürece sert bir şekilde tepki gösterdi.