10 ay üretim yapıp 2 ay dinleniyor! Havuzlara temizlenip Türkiye’ye dağıtılıyor! Çorbalık ve çocuk maması için ayrılıyor

10 ay üretim yapıp 2 ay dinleniyor! Havuzlara temizlenip Türkiye’ye dağıtılıyor! Çorbalık ve çocuk maması için ayrılıyor

Türkiye'de yaz kış tüketilen ürünler arasında yer alıyor üretimin %67'sini karşılıyor. 10 ay boyunca üretip 2 ay ara veriyor herkes tatlılarda, yemeklerde, salatalarda kullanıyor. Söküm çalışmaları için start verildi işçiler hummalı çalışmalarını sürdürüyor.

2023 verileri doğrultusunda Türkiye'de havuç üretiminin %67'si Konya'nın Kaşınhanı Mahallesi'nden karşılanıyor. Konya'nın Meram ilçesine bağlı ve 6 bin nüfuslu Kaşınhanı Mahallesi'nde 80.000 dekarlık alanda havuç üretimi yapılmaktadır. Üretim süreci tamamlanırken sıralı söküm sayesinde yılın ilk 10 ayı üretim yapılıyor. Türkiye'de havuz ihtiyacının yaklaşık %70'i ise buradan karşılanıyor.

KAŞINHANI’DA HASAT SEZONU

Eskiden insan eliyle yapılan hasat şimdilerde büyük iş makineleriyle kısa sürede tamamlanıyor. Günün ilk ışıkları ile birlikte makineleri ile tarlaya giren işçiler söküm makineleriyle havuçları tek tek topluyor. Tarlalardan zahmet de toplanan havuçlar kamyonlara doldurulduktan sonra yıkama tesisine gönderiliyor. Tesislerde geniş havuzlara doldurulan havuçların kaba temizliği yapılırken daha sonra yıkama makinesinden geçerek paketlemeye gönderiliyor.

Türkiye'deki havucun yüzde 60'ı Kaşınhanı'da üretiliyor

5 YILDA %30 ARTTI

Kaşınhanı Mahallesinde havuç hasadı devam ederken yıkanması ve paketlenmesi için de büyük tesisler bulunuyor. Kaşınhanı’da iri ya da kırık kavuşlar çorbalık, çocuk maması, kuru havuç ya da dondurulmuş ürün olarak değerlendirilmektedir. Tesislerde elden geçen ürünler daha sonra pazar yolunu tutarken bölgede havuç üretiminin son 5 yıl içerisinde %30 arttığı görülüyor.

Havucun merkezi Konya'da hasat yapılıyor İhlas Haber Ajansı

Türkiye'nin havuç ihtiyacının yaklaşık %70'ine yakını Konya'dan karşılanırken geçtiğimiz yıla paralel bir hasat sezonu bekleniyor. Havuç üreticisi için en büyük sorun ise girdi maliyetlerinin artması olarak belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN