NASA: Amazon yangınları son 19 yılın en yüksek karbon emisyonuna yol açtı

NASA: Amazon yangınları son 19 yılın en yüksek karbon emisyonuna yol açtı

NASA, Brezilya’daki yağmur ormanlarında çıkan yangınların ardından atmosferde yayılan dumanın uydu fotoğrafını paylaştı ve bu yangınların neden olduğu karbon emisyonlarının 2005'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı. NASA, 2024 Temmuz ayında Amazonas'ta son 25 yılın en fazla yangınının tespit edildiğini belirtti. El Nino ve insan kaynaklı küresel ısınmanın neden olduğu kuraklığın yangınların yayılmasını hızlandırdığı da vurgulandı.

NASA, Brezilya'daki Amazon yağmur ormanlarında çıkan yangınlar sonucunda atmosfere yayılan yoğun dumanın uydu görüntülerini paylaştı.

NASA, yangınların neden olduğu karbon emisyonlarının 2005'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını belirtti.

Yapılan açıklamada, NASA'nın Aqua uydusundan alınan verileri kullanan Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nün (INPE) , 2024 yılının Temmuz ayında Amazonas'ta 1998'den bu yana herhangi bir Temmuz ayından daha fazla yangın tespit ettiği belirtildi.

55s55s.jpg

INPE verilerine göre, uydular Temmuz ayında Amazon'da 11 bin 434 yangın noktası tespit etti. Açıklamada, çıkan yangınlardan kaynaklanan karbon emisyonlarının 2005’ten bu yana en yüksek seviyede olduğu ifade edildi.

NASA, bu duruma El Nino ve küresel ısınmanın yol açtığı şiddetli kuraklığın sebep olduğunu belirtti. Mayıs 2023'ten Mayıs 2024'e kadar doğu Pasifik Okyanusu'nu ısıtan El Nino'nun bölgedeki yağışları azalttığı, insan kaynaklı küresel ısınmanın ise ekstra ısı ekleyerek yangınların hızla yayılmasına elverişli koşullar yarattığı ifade edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN