Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı yeni düzenlemeleri duyurdu. Şimşek, "Gider pusulasını elektronik ortama taşıyor, e-Defter uygulamasını yaygınlaştırıyor, Ba-Bs bildirimlerini kaldırıyor ve elektronik tebligatın kapsamını genişletiyoruz." dedi. e-Tebligat uygulamasıyla bugüne kadar yaklaşık 9 milyar lira tasarruf edildiğini söyleyen Şimşek, sıfır araç alanların da bu uygulamaya dahil olmasını planladıklarını söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlıkları sürdürülen yeni düzenlemelere dair değerlendirmelerde bulundu. Mükelleflerin işlerini kolaylaştıracak çeşitli tebliğ taslakları üzerinde çalıştıklarını belirten Şimşek, bu taslakları kısa süre içinde görüşe açacaklarını ifade etti.
Şimşek, uyumlu mükelleflerin yanında olduklarını vurgulayarak, yükümlülüklerini ve maliyetlerini azaltacak adımlar attıklarını söyledi. Bu kapsamda, bildirim yükümlülüklerinin azaltılması, vergiye gönüllü uyumun teşvik edilmesi, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin artırılması ve bürokratik süreçlerin azaltılmasını hedefleyen bir dizi uygulamayı hayata geçireceklerini belirtti.
BA-BS BİLDİRİMLERİ KALDIRILACAK
Şimşek, gider pusulasının elektronik ortama taşınacağını, e-Defter uygulamasının yaygınlaştırılacağını, Ba-Bs bildirimlerinin kaldırılacağını ve elektronik tebligatın kapsamının genişletileceğini söyledi.
Halihazırda bilanço esasına göre defter tutan yaklaşık 720 bin mükellef tarafından kullanılan e-Defter uygulamasının kapsamını genişleteceklerini vurgulayan Şimşek, hazırladıkları taslakla, bilanço esasına göre defter tutan tüm mükelleflerin e-Defter uygulamasına dahil olmasının öngörüldüğünü dile getirdi.
Şimşek, yaklaşık 1 milyon mükellefin uygulamaya katılacağını ve e-Defterlerin berat dosyalarının gönderilme sürelerinde de değişiklik yapılacağını söyledi.
ELEKTRONİK BELGE UYGULAMALARI YAYGINLAŞTIRILACAK
Vergi mükellefleri tarafından düzenlenmesi gereken fatura, irsaliye, serbest meslek makbuzu gibi 9 belgenin elektronik olarak düzenlenebildiğini belirten Şimşek, şöyle devam etti:
"Elektronik ortamda düzenlenen bu belgeler muhataplarına elektronik olarak iletildiğinden hem zaman hem de kağıt, toner, posta ücreti gibi masraflardan çok büyük oranda tasarruf ediliyor. Bu belgelerin arasına gider pusulasının da eklenmesi için bir çalışma yapıyoruz. Hem alıcı hem de satıcı tarafından imzalanması gereken bu belgenin elektronik ortamda ya da iletişim araçları kullanılarak onaylanmasının sağlanması üzerinde duruyoruz. Halihazırda muhatabına bir kağıt çıktısı verilen "e-Müstahsil Makbuzu"nda da benzer yöntemin kullanılması planlanıyor. Ayrıca, vergi mükellefleri tarafından düzenlenen ve bu yıl için 6 bin 900 lira olan fatura düzenleme limiti altında kalan faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesi temin edilerek muhasebe ve beyan süreçlerinin etkinleştirilmesi hedefleniyor."
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2016 yılında kullanıma sunulan ve 9,2 milyon kişi tarafından kullanılan elektronik tebligat (e-Tebligat) uygulamasıyla tebligatlara ücretsiz olarak internetin olduğu her yerden ve her zaman ulaşılabilmesinin mümkün olduğunu hatırlatan Şimşek, ayrıca kendisine e-Tebligat gönderilen kişilerin anlık olarak SMS ve e-posta yoluyla bilgilendirildiğini söyledi.
e-Tebligat uygulamasıyla bugüne kadar sadece posta masraflarından yaklaşık 9 milyar lira tasarruf edildiği belirten Şimşek, "Tebligatlardan hızlı, etkin ve ücretsiz haberdar olunması amacıyla araç alanların da e-Tebligat uygulamasına dahil olmasına ilişkin çalışma yapıyoruz, İlk aşamada sıfır araç alanların uygulamaya dahil olması planlanıyor." dedi.
MALİ MÜŞAVİRLERE YETKİ KOLAYLIĞI
Son olarak, mali müşavirlerin yetkilendirilmesi konusunda kolaylık sağlanacağını belirten Şimşek, mükelleflerin mali müşavirlerini Dijital Vergi Dairesi'nde yer alan hizmetlerden yararlanabilmeleri için yetkilendirebileceklerini söyledi. Bu sayede mali müşavirler, mükelleflerin bilgilerine ihtiyaç duymadan, kendi bilgileri ile Dijital Vergi Dairesi'ne giriş yaparak yetkili oldukları işlemleri mükellefler adına gerçekleştirebilecekler.