Gemlik'te üretiliyor, 12 ülkeye birden gönderiliyor! Su, bataklık işlemiyor: Yerli imzalı araca talep yağıyor

Gemlik'te üretiliyor, 12 ülkeye birden gönderiliyor! Su, bataklık işlemiyor: Yerli imzalı araca talep yağıyor

Bu araç Gemlik'te üretiliyor, 12 ülkeye birden gönderiliyor! Su, bataklık ona işlemiyor! Yerli imzalı araca adete talep yağmuru var...

YETX isimli UTV tipi off-road aracı, su yüzeyinde ve zorlu arazi şartlarında yapılan test sürüşlerini başarıyla tamamladı. Büyük kayalar, tümsekler ve devrilen ağaç gövdeleri gibi engelleri aşabilen araç, üretime başlandığında dört günde bir tamamlanırken, şimdi ise günlük bir araç üretebiliyor. İthal malzemelerle başlayan üretim, bir yıl içinde yüzde 50 yerli parça kullanımına ulaştı.

12 ÜLKEYE İHRACAT BAŞARISI

yerli-5.webp

Başta ABD ve Kanada olmak üzere İtalya, Polonya, İngiltere, Uganda, Madagaskar, Avustralya, Hindistan, Hollanda, Brezilya ve Arjantin'e satış yapan firma, ihracat odaklı çalışarak iç pazarda da yer almayı hedefliyor. Gelen kamu ve özel sektör talepleriyle bu hedefe kısa sürede ulaşılması planlanıyor.

MADENCİLİKTE BİLE KULLANILABİLECEK

yeyx.webp

ORSO Off-Road Solutions Genel Müdürü Erman Ersöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada aracın zorlu arazilerde, bataklık ve su geçişlerinde, madencilikte, enerji hatlarının bakımında ve ambulans hizmetlerinde kullanılabileceğini belirtti.

YERLİ ÜRETİM HEDEFİ YÜZDE 70

arazi.webp

Turizm ve insani yardım kuruluşları tarafından da tercih edilen aracın üretiminde bir yılı geride bıraktıklarını belirten Ersöz, "YETX'in üretimine başladığımızda parçaları yurt dışından getiriyorduk. Şimdi ise parçaları kendimiz üretiyor veya yerli üreticilerden alıp bileşen haline getirerek imal ediyoruz. Amacımız yerliliği daha da artırmak. Yüzde 70 yerlilik oranı için çalışmalarımız sürüyor. Şu anda dış kaporta, camlar, koltuklar, hidrolik ve pnömatik aksam, kimyasallar ve birçok aksesuar yerli üretim. Yakın zamanda elektrik tesisatı, iklimlendirme sistemleri, iç döşeme ve kaynak parçalarını da yerli yapmayı planlıyoruz," dedi.

"HEPSİ TÜRK MÜHENDİSLERİNİN"

yerli-1.webp​​​​​​​

Ersöz, yerlileştirdikleri parçaları yurt dışındaki grup şirketlerine de ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağladıklarını dile getirdi. "Bu bizim için büyük bir gurur. Türk mühendislerinin ürettiği mühendislik harikası bir araç olduğunu söyleyebilirim. Aracımızı her geçen gün geliştirerek üretmeye devam ediyoruz. Hepsi Türk mühendislerinin, Türk teknisyenlerinin ve yerli tedarikçilerin imzası," diye ekledi.

ALASKA'YA KADAR GİDECEK

yerli-2.webp

Ersöz, istihdamı artırarak çalışan sayısını bir yılda iki katına çıkardıklarını ifade etti. İlk kez "beyaz filo" üreterek Alaska'ya göndereceklerini belirten Ersöz, araca yurtiçinde de yoğun talep olduğunu söyledi. "Özellikle belediye ve bazı kurumların ilgisi var. İnşallah yaz döneminde bazı kurumlara bu araçları kazandırmış olacağız. Üstü açık versiyonlar üzerine çalışıyoruz. Turistlerimizi gezdirmek amacıyla özellikle Kapadokya, Muğla başta olmak üzere turizm bölgelerinden ciddi bir talep var. Devlet kurumlarımız da YETX'in yeteneklerini görünce envanterlerine katmak için çalışmalar yapıyor," dedi.

YETX'İN 11 VERSİYONU BULUNUYOR

yerli-3.webp​​​​​​​

Aracın şu anda 11 versiyonunun olduğunu belirten Ersöz, "Arama kurtarma ve yangın söndürme versiyonu da yolda. Ayrıca özel amaçlı zirai mücadele versiyonu geliştiriyoruz," dedi. Son dönemde iki bayilik anlaşması daha imzaladıklarını ve Türkiye'de doğru işbirlikleri için görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN