Bu üç ilde oturanların vay haline! Kiracıların beli yine büküldü: İşte kiraların en çok ve en az arttığı iller

Bu üç ilde oturanların vay haline! Kiracıların beli yine büküldü: İşte kiraların en çok ve en az arttığı iller

Son yıllarda artan kiralar kiracıların belini bükerken bu üç şehirde oturanlar dertlerine dert ekliyor. Herkes bu şehirlerden taşınmak için yer arıyor istenen rakamlar herkesin ağzını açık bırakıyor. Türkiye'de kira artışının en çok ve en az olduğu iller belli.

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların yanı sıra artan kira fiyatları da sık sık gündemdeki yerini koruyor. Son bir yıl içerisinde kira artışı yaşanan iller ve en az kira artışı yapılan iller sıralaması belli oldu. Son 3 aylık ortalama kira artış oranlarına göre aylık enflasyonun üstünde belirlenen rakamlar vatandaşın da canını sıkıyor.

VATANDAŞ KİRAYA YETİŞEMİYOR

sahibinden.com ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan sahibinden Kiralık Konut Piyasası Görünümü - Mayıs 2024 raporu açıklandı. Rapor doğrultusunda Türkiye genelinde 3 büyük şehirde Nisan ve Mayıs dönemi içerisinde cari kira fiyatlarındaki artış aylık enflasyondan çok daha yüksek görüldü. Enflasyondan arındırılmış kira fiyatlarında yaşanan artış ile birlikte haziran 2023'te 216,2 ile Zirve yapan rakamlar yavaş yavaş düşüşe geçmişti. Son dönemde damgasını vuran yeni rakamlar son 3 ay içerisinde artış ile rekora koşuyor.

kira-aa.jpg

Nisan 2024- Mayıs 2024 tarihleri arasında ortalama metrekare cari kira rakamı %6,9 artış gösterirken TÜFE’nin aynı dönemde %3,4 artması ile birlikte reel kira fiyat endeksi 6,1 puan artarak 182,3’e yükseldi. Bunun yanı sıra 2017 Eylül ayında referans dönemine kıyasla ülke genelinde ortalama reel kira seviyesi %82,3 olarak yukarı taşındı.

3 BÜYÜK ŞEHİRDE DÜŞÜŞ GÖRÜLDÜ

Türkiye genelinde mayıs ayı itibariyle reel fiyatlardaki kira ortalaması Bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında %14,6 oranında daha düşük bir seviyede yer alıyor. Reel fiyatlardaki kira ortalaması geçtiğimiz yılın aynı ayına göre İstanbul'da %13,3 Ankara'da %1,2 İzmir'de ise %4,1 geriledi.

konut-kira-aa.jpg

Cari kiraz fiyatları yıllık artış oranlarındaki düşüş devam ederken Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatlarındaki yıllık artış oranları Mayıs ayında %49,8'e geriledi. Mayıs ayında ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 169,6 olarak kayda geçti.

3 büyük şehirdeki yıllık kira artış oranına baktığımızda ise İstanbul'da %52,1 Ankara'da %73,4 İzmir'de ise %68,3’e gerileyen rakamlar karşımıza çıkmaktadır.Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları ise İstanbul'da 213 TL olurken Ankara'da 163 TL İzmir'de ise 189 TL olarak görüldü.

İstanbul'da kiralık daire sayısı arttı, fiyatlar düştü'

EN ÇOK VE EN AZ ARTAN İLLER

Mayıs ayı yıllık ortalama cari kira artışı en yüksek ve en düşük olan iller belli oldu. Bu kapsamda kira artışı en yüksek ve en düşük olan iller sırasıyla şu şekildedir:

En yüksekler: Erzurum (yüzde 169,6), Şanlıurfa (yüzde 150), Van (yüzde 124,8), Mardin (yüzde 112,2) ve Balıkesir (yüzde 100).

En düşükler: Malatya (yüzde 61,4), İstanbul (yüzde 52,1), Mersin (yüzde 36,4), Antalya (yüzde 25) ve Muğla (yüzde 20).

Mayıs verilerine göre bu beş şehirde yıllık kira fiyatı artış oranı yıllık TÜFE enflasyon oranından (yüzde 75,5) düşük oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN