Bu ibare bulunmayan emlak ilanları yayınlanmayacak! Artık resmen zorunlu olacak, tarih belli oldu

Bu ibare bulunmayan emlak ilanları yayınlanmayacak! Artık resmen zorunlu olacak, tarih belli oldu

Emlak alım-satım sitelerindeki sahte ilanlarla ortalama konut fiyatlarının yükseltilmesi usulsüzlüğünün önüne geçmek amacıyla geliştirilen yeni uygulamanın yürürlüğe gireceği tarih belli oldu. İşte detaylar...

Ticaret Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle konut satışları artık e-Devlet üzerinden yönetilecek. Ticaret Bakanlığı, 15 Eylül 2024 tarihinde yürürlüğe girecek uygulama için ilgili sivil toplum kuruluşlarına yazı gönderdi.

YETKİ BELGESİ OLMAYANLAR İLAN GİRİŞİ YAPAMAYACAK

Düzenlemenin en dikkat çekici maddelerinden biri, yetki belgesi olmayan emlak işletmelerinin ilan girişi yapamayacak olması. Bakanlığın ilgili sivil toplum kuruluşlarına gönderdiği yazıya göre, yetki belgesi olmayan emlak işletmeleri ilan platformlarına erişim sağlayamayacak.

Bu işletmelerin, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden yetki doğrulaması yapmaları gerekecek. 15 Eylül 2024 tarihi itibarıyla teknik çalışmalar tamamlanacak ve bu tarihten sonra ilanlar, EİDS üzerinden doğrulanacak. Doğrulama yapılarak yayımlanan ilanlarda, "EİDS'den yetki doğrulaması yapılmıştır" ibaresi veya logosu bulunacak.

SAHTE İLANLARA KARŞI ÖNLEM

Yenicag'da yer alan habere göre, Ticaret Bakanlığı, sahte ilanlar nedeniyle mağduriyet yaşayan vatandaşları koruma amacıyla "Doğrulanmış İlan" sistemini getiriyor. Bu düzenleme, fiyat manipülasyonlarının da önüne geçmeyi hedefliyor. Konut sahibi, e-Devlet üzerinden taşınmazını seçerek emlakçısına yetki verecek ve emlakçı bu yetki ile ilan girişini gerçekleştirebilecek.

Düzenlemeye göre, aynı taşınmaz için birden fazla emlak işletmesi yetkilendirilebilecek, ancak bu yetki süresi 3 ay ile sınırlandırılacak. Ayrıca aynı taşınmaza ait diğer ilanlara dair fiyat bilgileri ve kısa yollar ilan platformlarında yer alacak. Ticaret Bakanlığı, bu sayede vatandaşları aşırı fiyatlandırmalardan korumayı amaçlıyor.

KİRALIK DAİRELER DE DÜZENLEMEYE DAHİL

Yapılan açıklamaya göre, EİDS yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu hale getirilecek.

Günlük kiralık taşınmazlar, henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) projeleri, gecekondu vasfındaki taşınmazlar gibi tapusu bulunmayan taşınmazlar bu uygulamadan muaf tutulacak. Bu taşınmazlar için ilan verilebilecek ancak tapu kaydının bulunmadığına dair bir işaretleme yapılması gerekecek ve bu durum ilanda belirtilecek.

2025 YILINDA TAMAMEN DEVREDE OLACAK

Sistem tam anlamıyla 1 Ocak 2025 itibarıyla devreye girecek ve bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilmesi mümkün olmayacak. Düzenleme devreye girdiğinde, yayında olan ilanlar kalmaya devam edecek ancak bu ilanların yenilenmesi durumunda EİDS üzerinden yetkilendirme sorgulaması yapılacak. Bu adımlar, sektörde şeffaflığı artırmayı ve vatandaşları korumayı hedefliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN