Muharrem ayıyla birlikte evlerde aşure hazırlıkları başladı. Fakat bu yıl bolluk ve bereketin simgesi aşureyi de enflasyon vurdu. Geçen yıla göre fiyatlar adeta fırladı ve 12 kişilik bir aşureyi kaynatmanın maliyeti 242 liradan 330 liraya kadar çıktı. Aşurenin porsiyon başı maliyeti 27.5 liraya yükseldi.
Muharrem ayı geldi çattı ve aşure kazanları kaynamaya başladı. Fakat bu yıl bolluk ve bereketin simgesi aşure de enflasyondan nasibini aldı. Geçen yıl 242 liraya mal olan bir tencere aşure, bu yıl 330 liraya kadar çıktı. Böylelikle porsiyon başı maliyeti 27.5 liraya yükseldi. Bir kase aşure geçen yıl 20 liraya mal olurken, bu yıl yüzde 36'dan fazla artışla 27.5 liraya satılıyor.
1 KASE 27.5 LİRA
Sözcü'nün haberine göre, 12 kişilik klasik bir aşure için 300 gram buğday, 165 gram nohut, 270 gram kuru fasulye, 20 gram pirinç, 400 gram toz şeker, 120 gram kuru incir, 120 gram kuru üzüm, 120 gram kuru kayısı, 80 gram fındık içi, 10 gram karanfil ve 300 mililitre süt gerekiyor. Bu malzemelerden bazıları tarifteki gramajlarla alınabilirken, bazıları ise paket yani kilogram olarak alınabiliyor. Hal böyle olunca bugün yaygın bir zincir marketten aşure malzemeleri için alışverişe çıkan bir vatandaşın cebinden çıkan para 550 lirayı bulabiliyor. Gramajlarına göre maliyet hesabı yapıldığında ise 12 kişilik aşuren tenceresi 330.53 TL’ye kaynıyor. Böylelikle bir kase aşurenin maliyeti de 27.5 liraya denk geliyor. Bolluk, bereket ve birlikteliğin sembolü aşure gününde vatandaş yaptığı aşurenin ya malzemelerini eksiltiyor ya da daha az porsiyon pişiriyor. Öyle ki 12 kaselik aşure geçen yıl yaklaşık 242.65 liraya, bir kase aşure ise 20.2 liraya mal oluyordu. Böylece 1 yılda aşurenin maliyetindeki artış yaklaşık yüzde 36.4 oldu.
Yaygın bir zincir marketteki fiyatlara göre, 12 kişilik malzeme ile hesaplanmıştır.
‘EJDER MEYVESİ YİYENLER FİYATLARDAN HABERSİZ’
Aşure malzemelerindeki fiyat artışlarına ilişkin konuşan CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, “Saraydaki ejder meyvesini, hurmaları, balları, manda yoğurdunu yiyenler fiyatlardan habersiz, haberi varsa da artık duyarsız” dedi. Akdoğan, “Aşure kazanları kuruluyor. Anadolu’da bu kazanlar kurulur, evde aşure kaynar, başına geçilir dualar edilir. ‘Artsın eksilmesin, taşsın dökülmesin’ denir. Artık ne artacak, ne taşacak bir yanı kaldı aşurenin. İşçinin, memurun, emeklimin, emekçinin maaşına ne zam geldi ki bu fiyat artışlarını göğüsleyecek” diye konuştu.