Hükümetin zam planını açıkladı! Selçuk Geçer'den çarpıcı yorum: Zam günü geldiğinde göreceksiniz

Hükümetin zam planını açıkladı! Selçuk Geçer'den çarpıcı yorum: Zam günü geldiğinde göreceksiniz

Hükümetin asgari ücretle ilgili zam planını açıkladı! Ünlü ekonomist Selçuk Geçer'den çarpıcı yorum: Zam günü geldiğinde göreceksiniz...

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, Ocak ayında asgari ücrete yapılması beklenen zam oranına dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yüksek enflasyonun etkisiyle derinleşen hayat pahalılığı krizinin altını çizen Geçer, hükümetin yeni yıl için planladığı asgari ücret zammını verilerle değerlendirdi.

Gıda fiyatlarının hızla yükselmesiyle birlikte açlık sınırının 20 bin TL’ye dayandığı bir dönemde, emekli maaşlarına Temmuz ayında yapılan zamlar asgari ücretliler için umut vermedi. Emeklilere yüzde 24,73 oranında zam yapılırken, asgari ücretliler ara zamdan faydalanamadı. TÜRK-İŞ verilerine göre açlık sınırının 19 bin 271 TL'ye, yoksulluk sınırının ise 62 bin 772 TL’ye kadar yükselmesi dikkat çekti. Bu tablo karşısında asgari ücretin Ocak ayında ne kadar artacağı merak konusu oldu.

Merkez Bankası ve hükümetin ortaklaşa belirlediği enflasyon hedefi doğrultusunda maaş zammı oranları hesaplanacak. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılı enflasyon tahminini yüzde 38 olarak revize ettiklerini açıklamıştı. Ancak Selçuk Geçer, enflasyonun çok daha yüksek olduğunu belirterek asgari ücrete yapılacak zammın gerçeği yansıtmayacağını vurguladı.

YOKSULLUK SINIRI 70 BİN LİRAYA DAYANDI

BPN Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri AŞ'nin faaliyet kapsamı genişletildi

Geçer, "Ülkede yoksulluk sınırı 70 bin liralara dayanmış durumda. Bunun karşısında ortalama ücretli çalışanlar 17 bin 2 lira sermaye geliri elde ediyor. Türkiye'de asgari ücret diye bir kavram yok, ortalama ücret var ve bu, asgari ücrete göre ayarlanmış durumda. Özel okulların fiyatları 1 milyon liradan başlarken, dershaneler 250 bin veya 300 bin liradan açılıyor. Doktor muayenesi 3 bin veya 4 bin liradan başlıyor. Ekmeğin fiyatı 12 liraya gelmiş durumda. Pazara veya süpermarkete gittiğinizde cebinizde 1.000 TL yoksa alışveriş yapamaz hale geliyorsunuz" dedi.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 14 ZAM İDDİASI

Türkiye'de nakit ödeme önemini koruyacak

Hükümetin asgari ücrete yüzde 14 oranında bir zam yapmayı planladığını ifade eden Geçer, enflasyonun düşük gösterildiğini ve buna kamuoyunun alıştırıldığını söyledi. Yüzde 14 zamla asgari ücretin 20 bin TL bile olmayacağını belirten Geçer, "O günlere geldiğimizde yoksulluk sınırının 100 bin liralara dayanmış olacağını unutmamalısınız. Yoksulluk sınırı 100 bin lira iken, siz 20 bin lira bile olmayan bir ortalama ücrete mahkum edileceksiniz" diyerek tabloyu özetledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN