Bangladeş’in demir yumruğu Şeyh Hasina: Seçimleri yeniden kazandı

Bangladeş’in demir yumruğu Şeyh Hasina: Seçimleri yeniden kazandı

Bangladeş’te Pazar günü yapılan seçimleri Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in partisi Avami Birliği Partisi yeniden kazandı. Ana muhalefet partisinin boykot ettiği seçimler yüzde 40’lık bir katılımla gerçekleşti.

KARAR

Bangladeş’te Pazar günü yapılan seçimlerin galibi beklenildiği gibi yeniden 76 yaşındaki Şeyh Hasina Vecid oldu. Şeyh Hasina’nın Avami Birliği Partisi henüz resmi olarak açıklanmayan sonuçlara göre parlamentodaki sandalyelerin üçte ikisinden fazlasını kazandı. Ana muhalefet partisi BNP’nin (Bangladeş Ulusal Partisi) boykot ettiği seçimlere 120 milyon seçmenin sadece yüzde 40’ı katıldı.

Olaylı ve gerilimli geçen seçimin güvenliği için yaklaşık 800 bin polis ve asker görev yaptı. Başta BNP olmak üzere bazı muhalefet partileri seçimleri boykot çağrısı yapmıştı. Bangladeş’te gittikçe daha otoriter bir yönetim uygulayan Şeyh Hasina muhalefete karşı sert yaptırımlar uyguluyor. Muhalefet Şeyh Hasina’nın on binlerce kişiyi gözaltına aldığını iddia ediyor.

yeni-proje-3-002.jpg
Şeyh Hasina

Partisini sürgünde bulunduğu Londra’dan idare eden BNP Başkanı Tarık Rahman haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada seçimleri göstermelik bir seçim olarak nitelendirdi ve kendilerinin bu nedenle diğer muhalefet partileri ile birlikte boykot kararı aldıklarını açıkladı.

BNP’nin iddiasına göre seçim öncesinde partilerinin tüm üst düzey yöneticileri ve toplam 25 bin siyasetçi gözaltına alandı. On binlerce kişi ise gözaltına alınmamak için kaçak durumuna düştü. Hükümet ise 11 bin kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Bangladeş Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü RSF’nin verilerine göre basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 163’üncü sırada bulunuyor.

EN UZUN İKTİDARDA KALAN KADIN LİDER

Bangladeş 170 milyonluk bir nüfusu sahip. Özellikli son yıllarda tekstil sektöründeki gelişmelerle ülkenin ekonomik durumunda hissedilir iyileşmeler yaşandı. Bangladeş’i önce 1996-2001 yılları arasında yöneten Şeyh Hasina 2009 yılından beri aralıksız başbakanlık görevini sürdürüyor ve dünyanın en uzun süre iktidarda kalan kadın lideri.

Demokratik vaatlerle iktidara gelen Şeyh Hasina ülkeyi fiilen tek partili bir yönetime çevirme peşinde. Eylül ayından beri ana muhalefet partisi BNP’nin yaklaşık 2, 5 milyon üyesi hakkında savcılık soruşturması başlatıldı.

Hasina, Myanmar’ın Rohingya bölgesinde kaçan yaklaşık 1 milyon göçmene kapılarını açtığı ve İslamcı örgütlerle mücadele ettiği için Batılı devletler tarafından destekleniyor. Hindistan’la da iyi ilişkiler içinde olan Hasina, Çin’e karşı oluşturulan blokta Batı tarafından yer aldığı için henüz Batı yaptırımlarına uğramadı.

Bangladeş ekonomisi geçtiğimiz on yılda Güney Asya’daki diğer ülkelere oranla daha hızlı büyüdü. Gelişmenin merkezini tekstil sektörü oluşturuyor ve bu ürünler genelde Batı pazarlarında satılıyor.

Şey Hasina Bangladeş’in kurucusu Şeyh Macibur Rahman’ın kızı. Şeyh Rahman 1975 yılında gerçekleşen bir askeri darbe ile ailesi ile birlikte kurşuna dizilmişti. Bu darbe esnasında Almanya’da bulunan Şeyh Hasina kurşuna dizilmekten kurtulmuştu. Şeyh Hasina’nın muhalif güçlere karşı sert tutumunun arkasında biyografisindeki bu travmanın önemli bir rol oynadığı tahmin ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN