Hasadı domuzlarla paylaşıyor, kilosu 350 TL’den satılıyor! Tek tek kurutuluyor, yemiş, pekmez ve ekmek olarak değerlendiriliyor

Hasadı domuzlarla paylaşıyor, kilosu 350 TL’den satılıyor! Tek tek kurutuluyor, yemiş, pekmez ve ekmek olarak değerlendiriliyor

Hatay'ın Samandağ ilçesinde hasat süreci tamamlandı. Evinin damında kurutuyor aile bütçesine katkı sağlıyor. Ağaç diplerine düşen ürünlerin yarısını domuzlarla paylaşıyor hasadı ikiye bölüyor. Kuruyan ürünlerin kilogram fiyatı ise 200 ila 300 TL arasında değişen bir fiyattan satılıyor. İşte tüm detaylar…

Türkiye'nin en önemli tarım şehirleri arasında gelen Hatay, sonbahar mevsimi ile birlikte incir hasadını da sonlandırdı. Samandağ ilçesi Çanakoluk Mahallesi'nde üretimi yapan Gökmen Ekiz, bahçesinde bulunan ağaçlardan topladıkları incirleri bahçesindeki çatıda kurutuyor. İncirlerin tek sahibinin kendisi olmadığını belirten Ekiz, domuzlarla birlikte ortak hasat yapıldığını da söylüyor. Damda kurutulan incirler ise yemişlik, pekmez ve incir ekmeği olarak değerlendiriliyor.

FİYATLARI DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR

Kurutulan incirlerin yemişlik olarak tüketilmesi durumunda kilogram fiyatı 300 TL ile 350 TL arasında değişen bir fiyattan satılıyor. Yemişlik dışında pekmez ve incir ekmeği için kurutulan incirler ise 200 ila 250 TL arasında satışa çıkarılıyor. Kuru incirlerin maliyetine olmadığını belirten çiftçi Ekiz, kuru incir satarak aile bütçesine katkı sağladığını da vurguladı.

İster meyvesi, ister pekmezi! Yiyeni dipçik gibi yapıyor; kilosu 350 TL'den satılıyor

HASADI İKİYE BÖLÜYOR

İncir hasadını tamamlanması ile birlikte kurutma işleminin başladığını dile getiren Gökmen Ekiz, hasat sürecinin iyi geçtiğini belirtti. İncir hasadının %50'sinin kendisine %50'sinin ise domuzlara gittiğini ifade eden Ekiz, gündüz düşen incirlerin kendisine ait olduğunu belirtirken gece düşenlerin ise domuzlara ait olduğunu söyledi.

Hatay'da incir hasadında sona gelindi: Kuru incir 300 ila 350 TL arasında alıcı buluyor – Adana Toros Gazetesi

Kuru incirin aşamalardan geçtiğini ifade eden Ekiz, “ İlk aşamasında yemişlik olarak ayırıyoruz ve seçiyoruz. Kuru incirin bir kısmı da pekmeze gidiyor. Kuru incir fiyatları durumuna göre değişiyor. Bu yıl satışlar her üretimde olduğu gibi incir hasadında da biraz düşük oluyor ama incirin fazla bir maliyeti olmadığı için domuzlardan ne kadar kurtarırsak bize kar kalıyor. Kuru incirlerin üzerlerindeki tozları temizlemek için sıcak suyla elden geçiyor. Kuru incirin kilosunu 300 ila 350 TL'den veriyoruz. Kuru inciri haşlamadan pekmeze veya incir ekmeği yapmak için alan kişilere 200 ila 250 TL'den satıyoruz. Bahçe kenar taraflarında ekildiği için ne kadar toplarsak o kadar aile bütçesine katkı sağlıyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN