Macron’dan İsrail’e silah ambargosu çağrısı: Siyasi çözüme dönmeliyiz

Macron’dan İsrail’e silah ambargosu çağrısı: Siyasi çözüme dönmeliyiz

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İsrail'e yönelik silah sevkiyatının durdurulması çağrısında bulunarak, İsrail'in Gazze'nin ardından Lübnan'da düzenlediği kanlı saldırıların arttığı bu dönemde uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. Fransa'nın İsrail'e artık silah teslimatı yapmadığını ifade eden Macron, siyasi çözüme dönmenin zamanı olduğunu vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze'de ve Lübnan’da son dönemde yaşanan sivil ölümleri gerekçe göstererek, İsrail'e yönelik silah sevkiyatının durdurulması çağrısında bulundu. Fransa'nın, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze’de 41 binden fazla ve Lübnan’da 2 binden fazla sivilin yaşamını yitirdiği çatışmalarda kullanılan silahların sevkiyatına son verdiğini belirten Macron, uluslararası topluma da benzer bir tavır alması için çağrıda bulundu.

France Inter radyosuna konuşan Macron, “Bence bugün öncelikli olan, siyasi çözüme geri dönmemiz ve Gazze'de savaşmak üzere yapılan silah sevkiyatını durdurmamızdır,” ifadelerini kullandı. Ayrıca Fransa’nın artık İsrail’e silah göndermediğini de vurgulayarak, "Fransa hiç silah vermiyor," dedi.

Macron'un bu açıklaması, Fransa’nın İsrail’e yönelik silah ihracatı konusundaki tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı. Nisan ayında Fransa'da silahlı kuvvetlerden sorumlu Bakan Sebastien Lecornu, Fransa'nın İsrail'e yaptığı savunma ihracatının ülkenin toplam savunma bütçesinin yalnızca %0,2'sini oluşturduğunu belirtmişti. 2022'deki 27 milyar euroyu bulan savunma bütçesinin sadece 15 milyon euroluk kısmının İsrail'e yapılan silah teslimatlarında kullanıldığı ifade edilmişti.

ULUSLARARASI BASKILAR ARTIYOR

Macron’un bu açıklaması, Fransa’daki bazı grupların ve partilerin uzun süredir dile getirdiği endişeleri yansıtır nitelikte. Uluslararası Af Örgütü'nün Fransa’daki başkanı Jean-Claude Samouiller, geçtiğimiz Şubat ayında Macron'a yazdığı açık mektupta, İsrail'e yapılan tüm silah ve askeri teçhizat satışlarının derhal askıya alınmasını talep etmişti. Öte yandan, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (La France Insoumise, LFI) partisinin milletvekilleri, Fransa hükümetinin İsrail’e askeri ihracatını uzun süredir eleştiriyor.

Macron’un bu tavrı, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İsrail’e yönelik yaklaşımıyla da zıt bir çizgi izliyor. ABD, 10 yıllık bir anlaşma kapsamında İsrail’e her yıl 3,4 milyar euro askeri yardım sağlıyor. Bu çelişki, Avrupa ve ABD’nin Orta Doğu politikalarındaki farklılıkları bir kez daha gözler önüne seriyor.

PROTESTOLARIN GÖLGESİNDE GELEN AÇIKLAMA

Macron’un bu açıklamayı yaptığı esnada, binlerce kişi Paris’in merkezinde toplanarak Gazze ve Lübnan’daki İsrail'in katliamının sona ermesi için gösteriler düzenledi. Sadece Paris değil; aynı gün Roma, Brüksel, Londra ve Atina'da da binlerce protestocu, Gazze'deki çatışmaların son bulması için sokaklara döküldü. Bu kitlesel gösteriler, uluslararası toplumun bölgede yaşanan şiddet olaylarına karşı giderek artan hassasiyetini ortaya koydu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN