Ay'da mağara keşfedildi: İnsanlar için kalıcı yaşam alanı olabilir

Ay'da mağara keşfedildi: İnsanlar için kalıcı yaşam alanı olabilir

Ay'da 100 metre derinliğinde mağara keşfedildi. Mağaranın 20-30 yıl sonra insanlar için kalıcı bir yaşam alanı olabileceği öngörülüyor. Prof. Leonardo Carrer, "Ne de olsa Dünya'da yaşam mağaralarda başladı, dolayısıyla insanların Ay'da mağaraların içinde yaşaması mantıklı" dedi.

Bilim insanları Ay'da, 100 metre derinliğinde ve insanlara kalıcı bir üs kurması için ideal özelliklerle olan bir mağara keşfetti. Bilim insanlarına göre; bu mağara yeraltında, keşfedilmemiş bir dünyada gizlenmiş yüzlerce mağaradan muhtemelen sadece biri.

'20-30 YIL SONRA İNSANLAR AY ÇUKURLARINDA YAŞAYABİLİR'

Uzaya seyahat eden ilk İngiliz astronot Helen Sharman BBC News'e yaptığı açıklamada; yeni keşfedilen mağaranın insanlık üssü için iyi bir yer gibi göründüğünü ve insanların 20-30 yıl içinde potansiyel olarak Ay çukurlarında yaşayabileceğini öne sürdü.

RADAR KULLANARAK BULUNDU

Sharman, mağaranın derinliğinden dolayı astronotların aşağı inip dışarı çıkması için jet paketleri veya bir asansöre ihtiyaçları olabileceğini kaydetti.

İtalya'daki Trento Üniversitesi'nden Lorenzo Bruzzone ve Leonardo Carrer, Mare Tranquillitatis adı verilen kayalık bir düzlükteki bir çukurun açıklığına nüfuz etmek için radar kullanarak mağarayı buldu.

DÜNYA'DAN ÇIPLAK GÖZLE GÖRÜLEBİLİYOR

1969'da Apollo 11'in indiği yerde olan mağara Dünya'dan çıplak gözle de görülebiliyor. Mağara, Ay'ın yüzeyinde dikey ve sarkan duvarlara inen bir tavan penceresine ve yeraltında daha da uzanabilecek eğimli bir zemine sahip.

'NE DE OLSA DÜNYA'DA YAŞAM MAĞARALARDA BAŞLADI'

Prof. Carrer, "Ne de olsa Dünya'da yaşam mağaralarda başladı, dolayısıyla insanların Ay'da mağaraların içinde yaşaması mantıklı" dedi.

Mağara henüz tam olarak keşfedilmese de araştırmacılar mağaranın haritasını çıkarmak için yere nüfuz eden radar, kameralar ve robotların kullanılabileceğini değerlendiriyor.

AY'DA MAĞARA İLK NE ZAMAN KEŞFEDİLDİ?

Bilim insanları Ay'da muhtemelen mağaralar olduğunu ilk kez yaklaşık 50 yıl önce fark etti. Daha sonra 2010 yılında Lunar Reconnaissance Orbiter adlı bir görevdeki bir kamera, bilim insanlarının mağara girişi olabileceğini düşündükleri çukurların fotoğraflarını çekti. Ancak araştırmacılar mağaraların ne kadar derin olabileceğini ya da çöküp çökmeyeceğini bilmiyorlardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN