Boeing'in Starliner'ı Dünya'ya mürettebatsız döndü

Boeing'in Starliner'ı Dünya'ya mürettebatsız döndü

Boeing firmasına ait Starliner uzay aracının, güvenlik endişesi nedeniyle astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bırakılarak ABD’nin New Mexico eyaletine başarıyla indiği belirtildi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), geçtiğimiz haziran ayında iki astronot Suni Williams ve Butch Wilmore ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kenetlenen, sonrasında arızalanan Boeing’in Starliner aracının ABD’nin New Mexico eyaletindeki White Sands Uzay Limanı’na (WSSH) indiği kaydedildi.

NASA yetkilileri, 6 saat süren yolculuğun başarıyla sonuçlandığını duyururken, kapsülün mürettebatı Wilmore ve Williams’ın önümüzdeki yılın şubat ayında ISS’den Dünya’ya SpaceX’in kapsülüyle dönüş yapması bekleniyor.

125 MİLYON DOLARLIK FATURA

6 Haziran'da ISS'ye yaklaşırken Wilmore ve Williams'ın bulunduğu Starliner’ın 28 manevra iticisinden beşi arızalandı ve kapsülde helyum sızıntısı oldu. Arızalar Boeing tarafından giderilirken, başarısızlığın şirkete maliyeti 125 milyon dolar oldu.

NASA’nın uzay operasyonlarında Boeing tercihi tartışılırken, Starliner’ın sorunları bu son görevle sınırlı değil. 2019’da gerçekleştirilen ilk mürettebatsız test uçuşu sırasında yazılım sorunları yaşanmış, bu nedenle test 2022 yılında tekrar edilmek zorunda kalmıştı. Bunun ardından paraşüt ve itici sistemlerdeki helyum sızıntıları gibi çeşitli teknik aksaklıklar, Starliner’ın itibarını zedelemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN