NASA, kritik karar için tarih verdi! Boeing’in arızalanan kapsülü mürettebatsız dönecek

NASA, kritik karar için tarih verdi! Boeing’in arızalanan kapsülü mürettebatsız dönecek

Boeing’in ilk mürettebatlı kapsülündeki arızanın yankıları sürerken, NASA yetkilileri, kapsülün mürettebatsız dönüşü için tarih verdi. Açıklamaya göre, hava uygun olursa ve teknik sorun olmazsa kapsül 6 Eylül’de Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılacak.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), geçtiğimiz haziran ayında iki astronot Suni Williams ve Butch Wilmore ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) başarıyla kenetlenen, sonrasında arızalanan Boeing’in Starliner aracının 6 Eylül’de dönüş için yola çıkacağı bildirildi.

CNN'de yer alan habere göre, NASA’dan yapılan açıklamada, "Starliner uzay aracı, Houston'daki Starliner Görev Kontrol Merkezi ve Florida'daki Boeing Görev Kontrol Merkezi'ndeki uçuş kontrolörleriyle mürettebatsız bir şekilde tamamen otonom bir dönüş gerçekleştirecek. Yerdeki ekipler, güneybatı Amerika Birleşik Devletleri'nde güvenli bir şekilde ayrılma, yeniden giriş ve paraşütle iniş için gerekli manevralar aracılığıyla gerektiğinde uzay aracını uzaktan kontrol edebilecek" diye kaydedildi.

‘SİCİLİ KABARIK’

NASA’nın uzay operasyonlarında Boeing tercihi tartışılırken, Starliner’ın sorunları bu son görevle sınırlı değil. 2019’da gerçekleştirilen ilk mürettebatsız test uçuşu sırasında yazılım sorunları yaşanmış, bu nedenle test 2022 yılında tekrar edilmek zorunda kalmıştı. Bunun ardından paraşüt ve itici sistemlerdeki helyum sızıntıları gibi çeşitli teknik aksaklıklar, Starliner’ın itibarını zedelemişti. Son görevde ise itici takımlarda yaşanan arızalar ve helyum sızıntıları, mürettebatın geri dönüşünü imkansız hale getirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN