Bilecik’te köy muhtarının önderliğinde çiftçilerin denemek için ektikleri ürüne 40 şehirden talep yağıyor. 25 yıldır üretimi yapılan ürün 1 sene bozulmadan duruyor, herkes tarafından çok beğeniliyor…
Bilecik merkeze bağlı Kızıldamlar Köyü'nde, 1999 yılında muhtar Metin Gezen tarafından deneme amaçlı ekilen kestane kabağı, şimdi 40 farklı şehre satılıyor. 2006 yılında inşa edilen Kızıldamlar Baraj Göleti, köydeki üreticilere bol su sağlarken, lezzetiyle dikkat çeken kestane kabağının büyük bir kısmı tarladan satılıyor.
SICAKLIKLAR VERİMİ ETKİLEDİ
Kızıldamlar Köyü Muhtarı Metin Gezen, köyde 700 dönüm alanda kestane kabağı yetiştirildiğini belirtti. "Bizim köyde 700 dönüm ekili alandan bin 400 ton kabak hasadı yapmamız lazım," diyen Gezen, bu yıl verimin düştüğünü ve tahminlerine göre 700 ile 1000 ton arasında bir hasat beklediklerini ifade etti. "Verim düşüklüğü, havaların aşırı sıcak olmasından kaynaklanıyor" diye ekledi.
Gezen, toplanan kabakların dışarıdan gelen alıcılara sunulduğunu ve artan maliyetlere rağmen piyasanın bu durumu kabullendiğini belirtti. "Bu kabağın raf ömrü bir yıl" diyerek ürünün kalitesine de dikkat çekti.
HEDEFTE 81 İLE SATIŞ YAPMAK VAR
Muhtar Gezen, kestane kabağının Türkiye’nin birçok yerinde yetiştirildiğini, ancak 350 rakımlı arazide daha kaliteli ve erken hasat yapıldığını söyledi. "35, 40 şehre kabak satıyoruz ama biz istiyoruz ki 81 şehre gitsin" dedi. Kestane kabağı, başta Bursa, İstanbul, Kütahya, Adapazarı, İzmit, Rize, Çorum ve Trabzon gibi illere gönderiliyor.
25 YIL ÖNCE BAŞLAYAN ÜRETİM SERÜVENİ
Gezen, kestane kabağının köydeki serüveninin 25 yıl önce 5 dönüm alanda yaptığı denemelerle başladığını belirtti. "O zaman suyumuz yoktu ve dönüme 500 kilogram hasat alıyorduk," diyen Gezen, zamanla bu rakamın artarak 100 tona ulaştığını ifade etti. "Benim öncülüğümde köyde kabak ekmeyi teşvik ettim, şimdi amacımıza ulaştık" diyerek köy halkının da kazanç sağladığını vurguladı.