Milyonların gözü asgari ücret zammında! Masadaki rakamlar ortaya çıktı: 24 bin TL’yi geçebilir

Milyonların gözü asgari ücret zammında! Masadaki rakamlar ortaya çıktı: 24 bin TL’yi geçebilir

Yeni yılda asgari ücrete ne kadar zam geleceği milyonlarca çalışan tarafından merak edilirken masadaki rakamlar ortaya çıktı. Tahminlerin en yükseği 24 bin TL oldu. İşte detaylar…

Milyonlarca asgari ücretlinin gözü, yeni asgari ücretin ne kadar olacağına çevrildi. Türkiye'de yüksek enflasyon nedeniyle açlık sınırının altında kalan asgari ücret, her geçen gün erimeye devam ediyor. Hükümetin Temmuz ayında beklenen ara zam talebini kabul etmemesi, çalışanların endişelerini artırdı. Şimdi ise yeni asgari ücret zammının ne olacağı merak ediliyor.

p-3.jpg

ENFLASYON BEKLENTİLERİ VE ASGARİ ÜCRET

Yeni asgari ücretin belirlenmesinde, yıl sonu enflasyon beklentileri kritik bir rol oynuyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Ekim ayı anketine göre, piyasa aktörlerinin yıl sonu enflasyon beklentisi 44,11 olarak belirlendi. 2024 yılı için enflasyon hedefi ise TCMB tarafından yüzde 38 olarak açıklandı. Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde ise 2024 yılı için enflasyon hedefi yüzde 41,5 olarak belirlendi.

p-2.jpg

YENİ ASGARİ ÜCRET TAHMİNLERİ

Ekonomistler, asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin çeşitli senaryolar geliştirdi. İşte öne çıkan tahminler:

  • OVP hedefi yüzde 41,5: Yeni asgari ücret 24.000 TL’nin üzerine çıkacak.
  • TCMB hedefi yüzde 38: Asgari ücret 23.460 TL olacak.
  • Yüzde 30 zam: Yeni asgari ücret 22.102 TL’ye yükselecek.
  • Yüzde 40 zam: Asgari ücret 23.802 TL seviyesine ulaşacak.
  • Piyasa beklentisi olan yüzde 45 zam: Yeni asgari ücret 24.650 TL olacak.

Buna göre, asgari ücrete yapılacak zammın enflasyon oranlarına bağlı olarak değişeceği öngörülüyor.

p-4.jpg

BAKAN IŞIKHAN’DAN AÇIKLAMALAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni asgari ücretle ilgili yaptığı açıklamada, "Vatandaşımızın refahını korumak için kalıcı çözümler üretmek istiyoruz" dedi. Işıkhan, geçmişte izlenen yolun bu yıl da devam edeceğini vurgulayarak, enflasyona karşı duyarlı bir ücret düzeyi hedeflediklerini belirtti.

yeni-proje-4.jpg

SENDİKA TEMSİLCİLERİNDEN YORUMLAR

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise, "Konuşmaya başladığınız zaman ev sahibi de markette zam yapmaya devam ediyor" diyerek, durumu eleştirdi. Asgari ücretlinin yaşadığı zorlukların, sadece ücret artışıyla çözülemeyeceğine dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN