Android Deprem Uyarı Sistemi Malatya depremi öncesi görevini yaptı: Saniyeler önce haber verdi

Android Deprem Uyarı Sistemi Malatya depremi öncesi görevini yaptı: Saniyeler önce haber verdi

Malatya'da bugün gerçekleşen 6 büyüklüğündeki deprem, Elazığ ve Diyarbakır gibi çevre illerde de hissedildi. Android Deprem Uyarı Sistemi sayesinde, birçok Android kullanıcısına depremden yaklaşık 10-20 saniye önce uyarı gönderildi. Bu erken bildirim, depremden etkilenecek bölgelerdeki telefon sahiplerine hazırlık yapma fırsatı sunarak önemli bir avantaj sağladı.

AFAD, Malatya Kale merkezli 6 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini duyurdu. Deprem, çevre iller Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Erzincan, Adıyaman, Kahramanmaraş, Batman, Tunceli ve Kayseri'de de hissedildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremin ardından yaptığı açıklamada, "Can kaybı yok" ifadelerini kullanarak halkı bilgilendirdi. Ancak, deprem nedeniyle dört binada hasar oluştuğu bildirildi.

ANDROİD DEPREM UYARI SİSTEMİ HIZLA DEVREDE

Malatya'daki depremde, Android Deprem Uyarı Sistemi'nin etkinliği ön plana çıktı. Bu sistem, akıllı telefonların içindeki sensörler aracılığıyla sismik dalgaları algılayarak, deprem dalgalarının hızını ve büyüklüğünü belirliyor. Kullanıcılara, deprem anında uyarı mesajı göndererek hızlı bir şekilde tedbir almalarını sağlıyor. Malatya depremi sırasında bu sistem, birçok kişinin anında haberdar olmasını ve güvenli bir yere geçmesini sağladı.

ANDROİD DEPREM UYARI SİSTEMİ NASIL AKTİF EDİLİR?

Android Deprem Uyarı Sistemi'nden faydalanmak için kullanıcıların öncelikle kablosuz veya veri bağlantısını açık tutmaları gerekiyor. Sistemi etkinleştirmek için şu adımlar izlenmelidir:

  • Telefonun AYARLAR uygulamasını açın.
  • KONUM > GELİŞMİŞ > DEPREM UYARILARI’na dokunun.
  • DEPREM UYARILARI’nı açın.

Bu sistem, bulunduğunuz bölgedeki depremler için uyarılar gönderebilir. Ancak, bazı durumlarda uyarı alabilir, fakat sarsıntıyı hissetmeyebilirsiniz. Uyarılar, sarsıntı başlamadan önce, sırasında veya sonrasında gelebilir.

SANİYELER ÖNCESİNDEN DEPREMİ HABER VERİYOR

2020 yılında Google, dünyanın en büyük deprem algılama sistemini devreye almaya başladı. İlk başta yalnızca ABD'de sunulan bu sistem, kısa süre önce Yunanistan ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde de kullanılmaya başlandı. Türkiye, Filipinler, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'da da devreye alınan sistem, kullanıcıları depremlerden saniyeler önce uyararak, daha güvenli bir yere geçmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN