Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaşanan 6.0'lık depreme ilişkin KARAR'a konuştu: 'Büyük Malatya fayıyla bağlantılı değil'

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaşanan 6.0'lık depreme ilişkin KARAR'a konuştu: 'Büyük Malatya fayıyla bağlantılı değil'

6 Şubat depremlerinin yaşandığı bölgede, 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin merkez üssünün Malatya'nın Kale ilçesi olduğunu duyurdu. Konuya ilişkin KARAR'a konuşan Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaşanan depremin büyük Malatya fayıyla bağlantılı olmadığına dikkat çekti. Üşümezsoy, Doğanyol ile Pötürge arasında ana kırılmanın kuzeyinde meydana gelen bu depremin, bölgedeki fayın stresinin boşaldığını sözlerine ekledi.

MERVE ŞİŞMAN

Malatya'nın Kale ilçesinde 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği 6,5 kilometre olarak kaydedildi. Sarsıntı Diyarbakır, Elazığ ve Tunceli'de de hissedildi. İçişleri Bakanı Yerlikaya, saha taramalarının başladığını ifade ederken AFAD ise, depremin büyüklüğünü 5.9 olarak kaydetti.

Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, bugün 10.46 sularında yaşanan depreme ilişkin KARAR'a konuştu. 2021 yılında Elazığ’ın Sivrice bölgesinde meydana gelen depremin ardından Pötürge ve Doğanyol bölgelerinde beklenen sismik aktivite hakkında Üşümezsoy önemli açıklamalar yaptı. Prof. Üşümezsoy, Sivrice Gölü içinde oluşan yırtılmanın enerjisini tamamen boşalttığını, ancak Batı’ya doğru uzanan kesimdeki kırılmanın yetersiz kaldığını ifade etti.

Bu durumun, Pötürge’ye doğru paralel bir fayda bağlı 6.0 büyüklüğünde bir depremin beklentisini artırdığını belirten Üşümezsoy, “Bugün yaşadığımız bu deprem bekleniyordu” dedi.

Ancak, yaşanan depremin büyük Malatya fayıyla ya da Yeşilyurt’taki büyük fayla bağlantılı olmadığını vurguladı.

Prof. Dr. Üşümezsoy, Doğanyol ile Pötürge arasında ana kırılmanın kuzeyinde meydana gelen bu depremin, bölgedeki fayın stresinin boşaldığını sözlerine ekledi. 2021’den beri bu deprem için uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Üşümezsoy, Pötürge çevresinde 5.5 büyüklüğünde birçok depremin yaşandığını, bugün meydana gelen sarsıntının da bu süreçteki doğal bir sonuç olduğunu belirtti.

'BATI'YA DOĞRU GİDEN KESİMDE YETERSİZ KIRILMA VARDI'

KARAR'a konuşan Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy şu ifadeleri kullandı:

"2021'de olan Elazığ'ın Sivrice bölgesindeki deprem, Doğanyol ve Pötürge'ye doğru giden yolda kırılma yaratmıştı. Ve bu kırılma Pötürge'de yetersizdi. Sivrice Gölü içerisinde bütünüyle enerjisini boşaltmış bir yırtılma oldu. Ama buna karşılık olarak Pötürge'ye doğru, yani Batı'ya doğru giden kesimde yetersiz bir kırılma vardı.

'YAŞANAN DEPREM BÜYÜK FAYLA BAĞLANTILI DEĞİL'

Ama ona paralel bir fayda o sistemin içinde olan ama daha küçük bir fayda olan 6.0'lık bir deprem başından beri Pötürge'de beklediğim bir durumdu ve dediğim Sivrice'deki kırılma enerjisini boşaltmıştı ama Batı'ya doğru enerjisini boşaltmamıştı.

O da 6.0-6.5'luk depremin yaşanacağına işaretti. Bugün yaşadığımız bu deprem onlardan biri. 2021'den beri söylüyordum. Ama yaşanan deprem, büyük Malatya fayıyla bağlantılı büyük deprem söylemi değil. Yine yaşanan bu deprem Yeşilyurt'taki fayıyla bağlantılı değil.

Doğanyol ile Pötürge arasında ana kırılan ama yetersiz kırılan fayın kuzeyinde oluşan bir deprem bu. Pötürge ve civarında 5.5'luk bir çok deprem oldu. Bu da onlardan bir tanesi. Fayın stresi boşaldı."

'İNSANLAR BİRBİRİNE ÇARPA ÇARPA BİNADAN İNDİ'

Malatya'nın Kale ilçesinde 6 büyüklüğünde deprem meydana gelince vatandaşlarda panikle evlerini terk etti. KARAR'ın ulaştığı görüntüye göre, Malatyalılar sokaklara döküldü.

KARAR'a konuşan Nejla T., "Deprem anında asansörden iniyorduk. Kapı açılınca herkes merdivendeydi, insanlar birbirine çarpa çarpa binadan indi. Korkuyoruz, yine yaşanır mı diye evlerimize giremiyoruz." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN