Ne gübre kullanılıyor ne de ilaç! Tuzlu topraklarda yetişiyor: Restoranlar bunun için sırada bekliyor

Ne gübre kullanılıyor ne de ilaç! Tuzlu topraklarda yetişiyor: Restoranlar bunun için sırada bekliyor

25 yıl boyunca bekçiliğini yaptığı topraklarda şimdi paraya para demiyor. Tuzlu arazide yetişiyor restoranlar bu ürün için sırada bekliyor. 100 lira 200 gram ile başlayan bekçi Mustafa Gökçe, şimdi 3 tonluk üretim yapıyor.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 25 yıldır bekçilik yaptığı 500 dönümlük arazinin toprak yapısını inceleyen Mustafa Gökçe, nasıl değerlendirebilirim düşüncesine yanıt bulduğu. Tuzlu topraklarda neler yetişir diye araştırma yapan Gökçe, deniz börülcesi yetiştirme kararı aldı. 7 yılda 3 tonluk üretime ulaştı.

BEKÇİLİKTEN ÜRETİCİLİĞE

Denizyaka Mahallesi'nde 700 dönümlük çiftlikte 1999'da devlet tarafından bekçi olarak atanan Mustafa Gökçe, daha sonra özel sektöre geçerek kendi hikayesini yazdı. Kuru topraklara can veren Gökçe, hem kendi gelişimini sağladığı hem de üretime destek verdi. Yıllarca altın bir şekilde bekleyen araziyi değerlendirme fikri ile kolları sıvayan Gökçe, önce toprak yapısını inceledi. Toprağın yüksek tuz içeriğini avantaja çevirmeyi başaran Gökçe, arazide deniz börülcesi üretmeye başladı.

Bekçiliğini yaptığı araziyi değerlendirip yılda 3 ton deniz börülcesi üretimine ulaştı

7 yıl önce Mersin'den getirdiği 5 kök deniz börülcesi ile işe başlayan Gökçe, bugün 500 dönüme ulaşan ekim alanında üretime devam ediyor. Eskiden Deniz suyu ile karides yetiştirilen Çiftlik ile arazilerin özel sektöre geçmesi ile birlikte Görevine devam ettiğini ifade eden Mustafa Gökçe, "Eşimle bu araziyi değerlendirmek istedik. Çiftliğin sahibine durumu anlattık. O da sağ olsun 'İstediğinizi ekebilirsiniz, burayı değerlendirin' dedi. Burada ne yapabileceğimizi düşünürken, deniz börülcesinin yetişebileceğini öğrendim. İzmir ve Mersin'e gidip oradaki deniz börülcelerini inceledim ve numune olarak birkaç kök getirdim. Her yıl üretimi artırdım. İlk başta 1 kilo, sonra 100, 200, 300 kilo derken şu an 3 tonluk bir üretime ulaştım." dedi.

RESTORANLAR BAŞINI BEKLİYOR

Nisan ayında yeşeren ve çoğunlukla Kasım'a kadar hasadı devam eden Deniz börülcesinin Bu yıl kuraklık nedeniyle hasadının Eylülde tamamlandığını belirten Gökçe, balık restoranlarına Tanıtım amaçlı ücretsiz vererek bu işe başladığını söyledi. Deniz börülcesinin bugün iç piyasada büyük ilgi gördüğünü belirten Gökçe, hiçbir kimyasal ve gübre kullanmadan doğal yollarla yetiştirildiğini vurguladı.

Mustafa Gökçe'nin Deniz Börülcesi Başarısı: Yılda 3 Ton Üretim

Türkiye'de deniz börülcesi yetiştirme konusunda neredeyse ilk olduğunu söyleyen Gökçe, “Şu anda ağırlıklı olarak balık restoranları, hal ve pazarcılara satıyorum. Bazen taleplere yetişemiyorum. Üretim kapasitesini artırıp 3 tondan ilk başta 10 tona sonra 50 ve 100 tona çıkarmayı planlıyorum. Hedefim, büyük bir salamura tesisi kurup Avrupa'ya ihracat yapmak." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN