Altın portakallar sahiplerini buldu

Altın portakallar sahiplerini buldu

Sinema sektörünü ve seyircileri büyük bir coşkuyla buluşturan 61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali unutulmaz bir geceyle sona erdi. Gecenin galibi; "Ayşe" ve "Mukadderat" oldu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce gerçekleştirilen 61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali; sinemacılar, seyirciler ve tüm katılımcılara film, hayal ve umut dolu bir hafta bırakarak veda etti. Gecede; Nadim Güç'ün yönettiği "Mukadderat" En İyi Film, yönetmenliğini üstlendiği "Ayşe" ile Necmi Sancak ise En İyi Yönetmen ödüllerinin sahibi oldu. Ayrıca "Mukadderat"; En İyi Kadın Oyuncu (Nur Sürer) ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Osman Sonant) ödüllerini de kazandı. "Ayşe" ise En İyi Yönetmen Altın Portakalı'nın yanı sıra geceden En İyi İlk Film, En İyi Kadın Oyuncu (Binnur Kaya) ve Film-Yön En İyi Yönetmen ödülleriyle döndü.

Cam Piramit'te başarılı oyuncu Şebnem Dönmez'in sunuculuğundaki ödül töreni, oyuncular Serkan Keskin ve Taner Ölmez'in kurduğu Barabar Grubu'nun konseriyle başladı. Altın Portakal'la geçen bir haftanın görüntüleri izlendikten sonra sahneye gelen, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve festival başkanı Muhittin Böcek festivalin gerçekleşmesi için emek veren herkese teşekkür etti ve bu yılki festivalden ilk müjdeyi paylaştı: Böcek, "Bu yıl festivalimizde ilk kez gerçekleştirilen Sinema Çalıştayı'nda sektörün tüm paydaşlarıyla bir karar aldık. Sinema Eser Sahipleri Federasyonu'yla yaptığımız görüşme neticesinde festivalde gösterilen tüm filmlerin telif haklarını ödeyeceğiz" dedi. 62. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali için de 7 Kasım 2025 tarihini veren Böcek, sözlerini "Yaşasın sinema, yaşasın Altın Portakal! Sevgiyle, cumhuriyetle, Atatürk'le kalın" diye noktaladı.

Gecenin ilk ödülü olan aynı zamanda festivalde ilk kez gerçekleştirilen Öğrenci Filmleri Yarışması'nın ödüllerini, yönetmen Handan İpekçi, yapımcı Aycan Çetin ve Sinema ve Televizyon Eserleri Meslek Birliği (SETEM) Başkanı Mehmet Güleryüz'den oluşan jüri sahiplerine verdi. Öğrenci Filmleri Jüri Özel Ödülü "Döngü" ile Kastamonu Üniversitesi'nden Ramazan Yakut'un olurken En İyi Film ödülünü, "Sistem" ile Maltepe Üniversitesi'nden Abdülhalim Erez kazandı.
Oyuncu-yönetmen Derya Durmaz ile yönetmenler Pınar Göktaş ve Erdem Tepegöz'den oluşan Ulusal Kısa Film Jürisi ise Ece Dizdar'ın yönettiği "Mükemmel"i, Jüri Özel Ödülü, Cansu Bayrak'ın yönettiği "Neredeyse Kesinlikle Yanlış"ı ise En İyi Kısa Film ödülüyle ödüllendirdi. Dizdar, anne ve babasına adadığı ödülünü alırken şöyle konuştu: "Meslekteki 23. yılımda yazıp yönettiğim ilk filmle Altın Portakal almak asla aklıma gelmezdi. Baba, ben Altın Portakal aldım!" Bayrak ise "Bugüne kadar sansüre direnmiş herkesi saygıyla selamlıyorum. Haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

Yönetmen- akademisyen Nurdan Tümbek ile yönetmenler Jale İncekol ve Ahmet Yeşiltepe'den oluşan Ulusal Belgesel Film Jürisi ise Jüri Özel ödülüne, Ali Kemal Pasiner'in yönettiği "Bedri Rahmi Eyüboğlu: Toprağın Sırrına Erenler"i, En İyi Belgesel ödülüne ise Fatma Karakuş Kaçmaz'ın yönettiği "Kadranı Olmayan Saat"i layık gördü.
Bu yıl 18 ülkeden 12 filmin yarıştığı Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nın sonuçları ise İranlı sinemacı Mahmud Kalhari başkanlığında yönetmen Ayşe Polat, İtalyan senarist- yazar Ludovica Rampoldi, sinema eleştirmeni Selin Gürel ve görüntü yönetmeni Mehmet Aksın'dan oluşan jüri tarafından açıklandı. Yönettiği "Şahit" (Witness) filmiyle Jüri Özel Ödülü'nü kazanan Nadir Seivar, ödülünü, "Bu ödül benim değil; İran'da soğaka çıkan, bin 500'ü öldürülen, genç kızlarındır. Bende emanet, bir gün İran özgürlüğüne kavuşunca onlara vereceğim" sözleriyle aldı. Filmin yapımcılarından Emre Oskay da "Bir film çok zor şartlar altında, polisten gizli olarak çekildi" dedi. Uluslararası Jüri; "Şişli Kız" (The Girl Eith The Needle) filmindeki rolüyle Vic Carmen Sonne'yi En İyi Kadın Oyuncu, "Köpek Hırsızı" (The Dog Thief) filmiyle Franklin Aro Huasco'yu, En İyi Erkek Oyuncu, yine "Köpek Hırsızı" (The Dog Thief) ile Vinko Tomicic'i En İyi Yönetmen seçti. Uluslararası Yarışma En İyi Film ödülünün sahibi ise Ana Guevera ve Leticia Jorge'nin birlikte yönettiği "Beni Sakın Bırakma" (Don't You Let Me Go) oldu.

Altın Portakallar "Ayşe" ve "Mukadderat"ın
61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Nadim Güç'ün yönettiği "Mukadderat", En İyi Film seçilirken En İyi Yönetmen Ödülü'nün sahibi, "Ayşe" ile Necmi Sancak oldu.

Oyuncu Hatice Aslan'ın sunduğu Cahide Sonku Ödülü'nün sahibi, "Gülizar" filmiyle Yağmur Ergül oldu. Törene katılamayan Ergül adına ödülü, Elif Kararslan aldı.

Ulusal Jüri Başkanı Ferzan Özpetek'in açıkladığı En İyi Senaryo Ödülü ise "Evcilik" filmiyle Ümit Ünal'ın oldu. Ünal, "Bir senaryoya inanan yüzlerce insan lazım hayata geçmesi için. Başta Nejat olmak üzere bana inanan herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

"Balinanın Bilgisi" ile En İyi Müzik Ödülü'nü kazanan Serkan Polat, Özgür Alper ve Pınar Bayrak ise ödüllerini, Ulusal Jüri üyesi, müzisyen Mercan Dede'nin elinden aldı.
"Sanatın, sinemanın, medyanın baskı ve sansürden kurtulduğu ve arkadaşımız, belgeselci Çiğdem Mater'le buluşacağımız günlere" diyen, Ulusal Jüri üyesi akademisyen- sinema yazarı Melis Behlil, En İyi Kurgu Ödülü'nü, "Fidan" filmindeki çalışmasıyla Melike Kasaplar'a sundu. Gecede En İyi Sanat Yönetimi ödülü ise "Gülizar" ile Meral Aktan'ın oldu. Törene katılamayan Aktan'ın ödülünü, filmin yapımcısı Murat Yaşar Bayrak aldı. En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünün sahibi ise "Balinanın Bilgisi" ile Murat Has oldu.
"Evcilik" filmindeki performansıyla Nejat İşler, En İyi Erkek Oyuncu seçilirken, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü, "Ayşe" filmindeki rolüyle Binnur Kaya ve "Mukadderat" filmindeki rolüyle Nur Sürer paylaştı. Teşekkür konuşmasında "Bu ödülü, çoğunlukla değersizleştirilmek istenen, 40 yıl önce Paris'te yaşamını yitiren en ustamız Yılmaz Güney içn alıyorum" diyen Sürer, sözlerini, "Kadınlardan, çocuklardan, hayvanlardan, ağaçlardan elinizi çekin!" diyerek noktaladı. Binnur Kaya ise şöyle konuştu: "Nur Sürer gibi hayranı olduğum bir sanatçıyla bu ödülü paylaşmak onore edici. Hayatını sevdiklerine adayan ve hayatını göz göre göre kaybeden tüm kadınlar adına almak isterim bu ödülü. Kadınlar bağırdı, ses çıkardı, sokaklara çıktı; bunlar duyuldu, görüldü. Kadınlar yapmaları gerekeni yaptı, şimdi eyleme geçme zamanı. Yapılması gerekenleri, yapması gerekenlerden bekliyoruz acil olarak!" Ödül sahibi iki oyuncu, sözlerini ise birlikte "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" diye noktaladı.

"Fidan" filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü, yönetmen Cengiz Bozkurt'tan alan Ayça Bingöl, "Samimi söylüyorum; ödülü hiç beklemiyordum" derken tüm ekibe teşekkür etti ve konuşmasını, "Kızlarım Aylin ve Leyla, size el sallıyorum" diyerek bitirdi. "Mukadderat" filmiyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu seçilen Osman Sonant da "Bu ödülü, yaşamak ve var olmak için mücadele eden kadınlara armağan ediyorum" diye konuştu.

Behlül Dal İlk Film Ödülü, Mehmet Aslantuğ tarafından "Ayşe" filminin yönetmeni Necmi Sancak'a verildi. Necmi Sancak, Ulusal Jüri başkanı Ferzan Özpetek'in elinden de En İyi Yönetmen ödülünü aldı. Sancak, "İlk filmle bu ödülü hem de Ferzan Özpetek'in elinden almak çok anlamlı benim için" dedi.

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü'ne layık görülen "Gülizar" filminin yönetmeni Belkıs Bayrak, teşekkür konuşmasında şunları söyledi: "Filmde cinsel taciz sonrası yaşanan bir travmayı ele alıyoruz. Bu ödülü; kendi alanına sahip çıkmaya çalışan, çaresiz bir öğreti altında susmayan ülkemin kadınları ve dünyada mücadele veren bütün kadınlara adamak istiyorum"

Geceden En İyi Film Ödülü'yle ayrılan yönetmen Nadim Güç, ödülü almak üzere sahneye küçük kızıyla çıktı ve ilk olarak onunla birlikte tüm kız çocuklarının, dünkü, Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutladı. Güç, "Bu hikayenin bana ulaşmasını sağlayan Erdi Işık'a çok teşekkür ederim. Bütün ekibe çok teşekkür ederim. Üretmeye devam edeceğiz" derken senarist Erdi Işık da "Bu filmdeki karakterler annemi, ablamı temsil ediyor. Bu ödülü, başta annem ve ablam olmak üzere, el alem ne der demeden mücadelesine devam eden tüm güçlü kadınlara ithaf ediyorum" diye konuştu.


61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ödülleri

- En İyi Film: Mukadderat (Yapımcı: Rodi Kayım, Erdi Işık Yönetmen: Nadim Güç)
- Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Gülizar (Belkıs Bayrak)
- Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü: Ayşe (Necmi Sancak)
- En İyi Yönetmen: Necmi Sancak (Ayşe)
- Cahide Sonku Ödülü: Yağmur Ergül (Gülizar)
- En İyi Senaryo: Ümit Ünal (Evcilik)
- En İyi Görüntü Yönetmeni: Murat Has (Balinanın Bilgisi)
- En İyi Müzik: Serkan Polat, Özgür Alper, Pınar Bayrak (Balinanın Bilgisi)
- En İyi Kurgu: Melike Kasaplar (Fidan)
- En İyi Sanat Yönetmeni: Meral Aktan (Gülizar)
- En İyi Kadın Oyuncu: Binnur Kaya (Ayşe) & Nur Sürer (Mukadderat)
- En İyi Erkek Oyuncu: Nejat İşler (Evcilik)
- En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Ayça Bingöl (Fidan)
- En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Osman Sonant (Mukadderat)
- Film- Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Necmi Sancak (Ayşe)
- Uluslararası Yarışma Jüri Özel Ödülü: Şahit (Yön: Nadir Saeivar)
- Uluslararası Yarışma En İyi Kadın Oyuncu: Vic Carmen Sonne (Şişli Kız/ The Girl Eith The Needle)
- Uluslararası Yarışma En İyi Erkek Oyuncu: Franklin Aro Huasco (Köpek Hırsızı/ The Dog Thief)
- Uluslararası Yarışma En İyi Yönetmen: Vinko Tomicic (Köpek Hırsızı/ The Dog Thief
- Uluslararası Yarışma En İyi Film: Beni Sakın Bırakma (Don't You Let Me Go)
- En İyi Kısa Film: Neredeyse Kesinlikle Yanlış (Cansu Baydar)
- Kısa Film Jüri Özel Ödülü: Mükemmel (Ece Dizdar)
- En İyi Belgesel: Kadranı Olmayan Saat (Fatma Karakuş Kaçmaz)
- Belgesel Jüri Özel Ödülü: Bedri Rahmi Eyüboğlu-Toprağın Sırrına Erenler (Ali Kemal Pasiner)
- En İyi Öğrenci Filmi: Sistem (Abdülhalim Erez/ Maltepe Üniversitesi)
- Öğrenci Filmi Jüri Özel Ödülü: Döngü (Ramazan Yakut/ Kastamonu Üniversitesi)

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN