Bir kez diken 200 yıl ürün alıyor! Türkiye’de ilk üretim yapıldı: Gıda, kozmetik,ilaç… Her alanda kullanılıyor bol kazandırıyor

Bir kez diken 200 yıl ürün alıyor!  Türkiye’de ilk üretim yapıldı: Gıda, kozmetik,ilaç… Her alanda kullanılıyor bol kazandırıyor

15 yıl boyunca uğraştılar Türkiye'de bir ilke imza attılar. Bir kez dikilince 200 yıl boyunca yaşamını sürdürüyor kozmetikten gıdaya boyadan ilaç sanayiye her alanda kullanılıyor. Türkiye'de ilk türü tescillendi üreticinin yüzü güldü.

Diyarbakır'da GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM), 15 yıllık çalışmanın verimini aldı. 2000'den farklı yönetici arasından ıslah edilen kapari çeşidi "Diyar 2017" ismiyle tescil aldı. Tarım ve Orman Bakanlığının Milli Çeşit Listesi'ne eklenen ürün hem özellikleriyle dikkat çekiyor hem de verimiyle üreticinin yüzünü güldürüyor.

ÇALIŞMA SONUÇ VERDİ

Gıda, tıp, kozmetik, yeğen ve boya sanayinde kullanılan ve içerisinde A, D, C ve E vitaminleri bulunduran zengin içeriğe sahip kapari bitkisinin yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan proje kapsamında Türkiye genelinde yaklaşık 2000 farklı kapari genotipi toplandı. Uzmanların sürdürmüş olduğu 15 yıllık çalışmanın neticesinde ıslah edilen bu çeşit Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünce "Diyar 2017" ismiyle tescillenerek Bakanlığın "Milli Çeşit Listesi"ne eklendi.

Diyar 2017" ismiyle tescillenen kapari Milli Çeşit Listesi'ne kaydedildi

AA muhabirini açıklamalarda bulunan Merkez Müdürü Mehdi Sümerli, TAGEM'e bağlı merkezlerinin büyük bir tarımsal potansiyele sahip olduğunu belirterek Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınmasına destek olacağını vurguladı. Çiftçilerin gelirinin arttırılması ve sorunların çözümü için 62 yıldır çalışmaların yürütüldüğünü belirten Sürmeli, merkezde 11 farklı ürün grubunda 55 çeşit ürünün tescillendiğini söyledi. Bu bitkiler içerisinde tıbbi aromatik ve boya bitkileri olarak 3 çeşidin yer aldığı da belirtildi. Kapari bitkisi üzerinde çalışmaların yoğunlaştırılmadığını dile getiren Sürmeli, bu nedenle literatürde de az bilgi olduğunu ifade etti. Sürmeli şimdiye kadar tescilli bir çeşidi rastlanılmadığının altını çizdi.

TÜRKİYE'DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ

Türkiye'de kapari meyvesinin bir ilk olduğunu ifade eden Sürmeli, üretilen çeşidin Türkiye'de tek tescilli çeşit olduğunu aktardı. Bu durumun çalışma arkadaşlarının Yaklaşık 15 yılını aldığını ifade eden Sürmeli, son yıllarda popülerliği artan kapari bitkisinde çalışma yapmanın da zor olduğunu aktardı. Sürmeli, “Zoru başardık. Türkiye'de tescilli tek kapari çeşidine sahip merkeziz. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Fide ve bilgi konusunda bir talep olursa hem çiftçilerimize hem de üreticilerimize yardımcı olmaya hazırız."

Diyar 2017' adıyla milli kapari çeşidi üretildi

Çalı türü, dikenli ve çok yıllık bir bitki olarak görülen kaparinin yaklaşık 200 seneye yaşayabildiğini belirten Sürmeli, köklerin 40-45 metre değerine inebildiğini aktardı. Bölgede özellikle yaz mevsiminde bütün otların kurumasına rağmen kaparinin yeşil kalabildiğine dikkat çeken Sürmeli kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğunu vurguladı. Gıda sektöründe kullanılan kaparinin daha çok turşu olarak tüketildiğini belirten Sürmeli kutulanarak salata ve pizzalara kullanıldığını aktardı. Kapari aynı zamanda erozyona karşı da destek sağlıyor.

KAPARİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Antienflamatuar: Enfeksiyonları azaltmaya yardımcı olabilir.

Antioksidan: Hücreleri serbest radikallerden korur.

Sindirim: Sindirimi destekleyici özellikleri vardır.

Kalp sağlığı: Kolesterol seviyelerini iyileştirebilir.

Cilt sağlığı: Ciltteki iltihapları azaltabilir.

Diyar 2017" ismiyle tescillenen kapari Milli Çeşit Listesi'ne kaydedildi

KAPARİNİN KULLANIM ALANLARI

Gıda: Salatalarda, soslarda ve mezelerde baharat olarak kullanılır.

Sağlık: Antienflamatuar ve antioksidan özellikleri ile bilinir.

Kozmetik: Cilt bakım ürünlerinde doğal içerik olarak yer alır.

Dekorasyon: Çiçekleri ile görsel estetik sağlar.

Tıbbi: Geleneksel tıpta bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN