Zayıflamak isterken kanser olmayın! Ünlüler bile yapıyordu, aralıklı orucun zararları ortaya çıktı

Zayıflamak isterken kanser olmayın! Ünlüler bile yapıyordu, aralıklı orucun zararları ortaya çıktı

Son yıllarda zayıflamak isteyenlerin trendi olan aralıklı oruçla ilgili bilinmeyen bazı riskler ortaya çıktı. Ünlülerin bile çok fazla tercih ettiği popüler diyet yöntemi aralıklı orucun bakın hangi zararları ortaya çıktı?

Aralıklı oruç, sağlık açısından çeşitli faydalarla ilişkilendirilen ve günümüzde popüler olan bir beslenme biçimidir. Ancak, son araştırmalar aralıklı oruç uygulamasının metabolizma üzerindeki etkilerini ve potansiyel zararlarını ortaya koyuyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yapılan yeni bir çalışma, aralıklı oruç uygulamasının bağırsak kök hücreleri üzerindeki etkilerini inceledi ve bazı endişe verici bulgulara ulaştı.

ARALIKLI ORUÇTA YENİLENME VE RİSKLER

MIT’den araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları çalışmada, aralıklı oruç uygulamasının bağırsak kök hücrelerinin yenilenmesine nasıl yardımcı olabileceğini araştırdı. Bağırsak kök hücreleri, yeni bağırsak hücrelerinin kaynağıdır ve bu hücrelerin yenilenmesi bağırsak sağlığının iyileşmesine katkıda bulunabilir. Çalışma kapsamında üç grup fare gözlemlendi:

  • İlk grup, 24 saat boyunca oruç tuttu.
  • İkinci grup, 24 saat oruç tuttuktan sonra 24 saat boyunca sınırsız yemek yedi.
  • Üçüncü grup ise tüm deney boyunca serbestçe yemek yedi.

aralikli-orucun-zararlari-1.jpg

Araştırma sonuçlarına göre, farelerin bir süre aç kaldıktan sonra yemek yemeye devam ettiklerinde, gelişmiş rejenerasyon süreçlerinin aktif hale geldiği belirlendi. MIT’de doktora sonrası araştırmacı olan Shinya Imada, "Oruç ve yeniden beslenme, iki farklı durumu temsil ediyor. Açlık durumunda, hücreler enerji kaynağı olarak lipitleri ve yağ asitlerini kullanıyor. Ancak, rejenerasyon asıl olarak açlık sonrası yeniden beslenme sırasında tetikleniyor," dedi.

KANSER RİSKİNE DİKKAT!

Araştırmanın bulguları, aralıklı oruç uygulamasının bağırsak kök hücreleri üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koyarken, bazı riskler de barındırdığını gösteriyor. Özellikle, rejenerasyon sürecinde kanserli mutasyonların meydana gelmesi durumunda, farelerin erken evre bağırsak tümörleri geliştirme riskinin daha yüksek olduğu saptandı. MIT’de biyoloji alanında çalışan Doç. Dr. Ömer Yılmaz, "Daha fazla kök hücre aktivitesi, rejenerasyon için iyi olabilir ancak aşırı kök hücre aktivitesi, kanser riski oluşturabilir," dedi.

Bağırsak kök hücreleri, her beş ila on günde bir bağırsak astarının yenilenmesine yardımcı olur. Ancak bu hızlı bölünme süreci, bağırsaktaki diğer hücre türlerine kıyasla kanser öncesi değişiklikler geliştirme olasılığını artırabilir. Araştırmacılar, yeniden beslenme aşamasında gelişen mutasyonların, oruç tutmayan farelerde meydana gelenlere kıyasla polip oluşumuna yol açma olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti.

aralikli-orucun-zararlari-2.jpg

Araştırmacılar, çalışmanın belirli kanser mutasyonlarına sahip fareler üzerinde yapıldığını ve insanlarda farklı sonuçlar verebileceğini vurguladı. Doç. Dr. Ömer Yılmaz, "Oruç ya da yeniden beslenme durumunun, kanser gelişme olasılığı üzerindeki etkileri ilginç. Ancak bu konuda daha fazla araştırma yapmamız gerekiyor," dedi.

Aralıklı oruç uygulamasının sağlık üzerindeki potansiyel zararlarını göz önünde bulundurmak ve kişisel sağlık durumunuza uygun beslenme stratejilerini seçmek önemlidir. Modern tıp ve bilimsel araştırmalar, sağlığınız için en iyi yöntemleri belirlemenize yardımcı olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN