Uzmanlar sırrını hala daha çözemedi! Binlerce yıllık surların üzerinde 3 farklı noktaya yazılmış! Hangi dilde olduğunu kimse bilmiyor...
Osmaniye’nin Sumbas ilçesine bağlı Mehmetli Beldesi’nde, sarp bir kayalığın tepesine inşa edilmiş olan Çem Kalesi, barındırdığı gizemli yazıtlarla bilim dünyasının dikkatini çekiyor. Kale duvarlarında yer alan yazıtlar, hangi medeniyete ait olduğu henüz tespit edilememiş bir alfabe ile yazılmış olup, bugüne kadar çözülememiş durumda. Tarihçiler ve araştırmacılar, bu yazıtların çözüldüğünde bölgenin tarihini yeniden yazabilecek nitelikte olduğunu vurguluyor.
Ortaçağ dönemine ait olduğu düşünülen ve stratejik bir ticaret yolu üzerinde konumlanan Çem Kalesi, Osmanlı döneminde "Vannos Kalesi" olarak biliniyordu. Ancak, kaleyi diğer tarihi yapılardan ayıran en önemli özellik, üzerinde yer alan ve halen çözülemeyen üç gizemli kitabe. Kale surlarında devşirme taş olarak kullanıldığı tespit edilen bu yazıtlar, hangi dilde yazıldığı tespit edilemeyen metinlerle dolu. Bilim insanları tarafından yapılan incelemeler sonucu, yazıların bugüne kadar bilinen hiçbir alfabe ile tam olarak örtüşmediği belirlendi.
GİZEMLİ ALFABE BİLİM DÜNYASINI ŞAŞKINA ÇEVİRİYOR
Araştırmacı Tarihçi-Yazar Yurdaer Yanık, Çem Kalesi'nde bulunan bu yazıtların dünyanın çözülmeyi bekleyen nadir yazıtları arasında yer aldığını ifade etti. Yanık, “Çem Kalesi bölgede ticaret yolunun üzerine kurulmuş, oldukça korunaklı bir Ortaçağ kalesidir. Osmanlı döneminde Vannos Kalesi olarak bilinir. Kale surlarında devşirme taş olarak kullanılmış 3 ayrı kitabe var ki şu ana kadar gizemi çözülemedi. Hangi dilde yazıldığı belli olmayan metinlerde ne var bilmiyoruz. Bilim insanlarını, akademisyenleri buraya davet ediyorum. Metindeki harflerin bazıları İskit Türklerinin kullandığı alfabedeki harflere benziyor ama İskit alfabesi değil. Bazı harfler ise Göktürk alfabesine benziyor. Buradaki yazılı metin çözülürse Çukurova tarihi baştan yazılır" söyledi.