Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kültür endüstrisinin emperyalist devletler tarafından kendi değerlerini yaymak için bir silah olarak kullanıldığını belirterek, "Gençlerimizi asla savunmasız bırakmayacağız" açıklamasını yaptı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin kültürel mirası ve küresel kültürel dayatmalara karşı alınan önlemler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kültürel mirasını koruma ve yaşatma çabalarını vurguladı. Ayrıca, kültür endüstrisinin emperyalist devletlerin kültürel değerlerini dayatmak için bir araç olarak kullanıldığına dikkat çekti.
Ersoy, medeniyetin derinliklerinden süzülen kültürün, “kim olduğumuz” sorusunun cevabını oluşturduğunu ifade ederek, kültürel değerleri yaşatmanın, öncelikli sorumlulukları arasında yer aldığını belirtti. Yurt içi ve yurt dışında yapılan tarihi yapı restorasyonlarının ve arkeolojik kazı çalışmalarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Ersoy, Türkiye’nin kültürel mirasını geleceğe taşımak için yoğun çaba gösterdiklerini söyledi.
"YURT DIŞINA KAÇIRILAN ESERLER GERİ GETİRİLDİ"
Ersoy, Türkiye’nin kültürel mirasını dünya genelinde tanıtmak ve korumak adına önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. "Ülkemizin dört bir yanında ortaya çıkardığımız kültürel miras sayesinde tüm dünyanın dikkati Anadolu coğrafyasına yöneldi." diyen Bakan Ersoy, yurt dışına kaçırılan 12 binden fazla tarihi eseri ülkeye kazandırdıklarını da ifade etti. Ayrıca, kültürel altyapı çalışmalarını hızlandırarak yeni kültür merkezleri, sinema, tiyatro ve konser salonları inşa ettiklerini belirtti.
"KÜLTÜREL DAYATMALARA KARŞI MÜCADELE"
Bakan Ersoy, küresel düzeydeki kültürel dayatmalara karşı Türkiye’nin gençlerini asla savunmasız bırakmayacaklarını vurguladı. "Bugün kültür endüstrisi emperyalist devletlerin kendi kültürlerini ve değerlerini normalleştirme konusunda etkili bir silah olarak kullanılmaktadır." diyen Ersoy, Türkiye’nin kültürel kimliğini güçlendirerek, merhamet, kardeşlik ve ahlakı temel alan bir yaklaşımı savunduklarını söyledi. Ersoy, "Biz gençlerimizi, kendi evlatlarımızı küresel düzeydeki kültürel dayatmalara karşı asla savunmasız bırakmayacağız." dedi.
"TÜRKİYE, SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRASI KORUMADA ÖNE ÇIKIYOR"
Bakan Ersoy, Türkiye’nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri'ne kaydettirdiği 30 kültürel değerle, dünyada en çok kültürel miras kaydettiren ikinci ülke konumuna yükseldiğini belirtti. Ayrıca, kültürel mirasın korunmasına yönelik yapılan çalışmalarla Türkiye’nin, yaşam mirası alanında önemli adımlar attığını ifade etti. 2008-2022 yılları arasında 67 Yaşayan İnsan Hazinesi ilan edildiğini belirten Ersoy, 2023 yılı için de 25 yeni Yaşayan İnsan Hazinesi'nin tespit edildiğini söyledi.
"GELECEĞE YÖNELİK YATIRIMLAR"
Bakan Ersoy, kültür turizmi alanında önemli bir dönüşüm sağladıklarını, her yıl milyonlarca turistin Türkiye’yi ziyaret etmesini sağladıklarını belirtti. Kültür alanında yaptıkları yatırımların, Türkiye’nin gelecekte de güçlü bir kültürel kimliğe sahip olmasını garanti altına alacağını söyledi.
"KÜLTÜR VE SANAT ALANINDAKİ YATIRIMLAR DEVAM EDECEK"
Türkiye, kültürel mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma yolunda büyük adımlar atarken, Bakan Ersoy’un açıklamaları, bu alandaki ulusal ve uluslararası çabaların sürdürüleceğini ortaya koyuyor. Bakanlık, hem somut hem de somut olmayan kültürel mirası koruyarak, dünya kültür mirasına katkı sağlama hedefini kararlılıkla sürdürecek.