Yıllar sonra ilk kez yapılacak! 40 yıllık ata tohumuyla kenevir ekildi: O ilçemizde büyük hasat başlıyor

O ilimizde yıllar boyu saklanan ata tohumu ekildi. 40 yılın ardından ilk kez yapılıyor. Ekilen 40 yıllık ata tohumlarının hasadı başladı. Zamanında İtalya’ya ihraç ediliyormuş... 55 dekarlık alanda hasat yapılıyor...

Kenevir üretimine tekrar başlandı. 40 yıl boyunca saklanan ata tohumları 55 dekarlık alana ekilmişti. Sıra hasada geldi, bölgede yıllar sonra kenevir hasadı başladı.

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde, S.S. Gümüşhacıköy İp Sicim Küçük Sanat Kooperatifi tarafından düzenlenen kenevir hasat programı başladı. Program kapsamında, 40 yıl önce saklanan ata tohumlarıyla yetiştirilen kenevirlerin hasadı gerçekleştiriliyor. Bu önemli tarımsal etkinlik, bölgenin kenevir üretimindeki tarihi mirasını canlandırmayı ve geleneksel yöntemleri tanıtmayı hedefliyor.

50 DEKARLIK ALANDA HASAT BAŞLADI

Kooperatif Başkanı Ümit Yetişir, Gümüşhacıköy’ün uzun yıllardır kenevir üretimine verdiği önemi vurgulayarak, bu yıl 55 dekarlık alanda yapılan hasadın 3-4 gün içerisinde tamamlanacağını belirtti. Yetişir, Gümüşhacıköy’e özgü kenevir tohumlarının lif yapısının daha yumuşak ve kaliteli olduğunu ifade etti.

1980’Lİ YILLARDA BİRÇOK BÖLGEDE EKİLİYORDU

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç da bölgenin kenevir üretimi açısından sahip olduğu köklü geçmişe dikkat çekti. 1980’li yıllarda Türkiye genelinde birçok bölgede kenevir üretiminin yapıldığını hatırlatan Aytaç, Gümüşhacıköy’ün iklim ve toprak koşullarının bu üretim için ideal olduğunu söyledi. Bölgenin kenevirinin, sağlam elyaf ve uzun bitki yapısıyla geçmişte İtalya gibi ülkelere ihraç edildiğini belirtti.

Hasat programına katılanlar arasında Gümüşhacıköy Belediye Başkan Vekili Evren Aksoy, Tarım ve Orman İl Müdürü Gürol Çetin, Gümüşhacıköy Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ali Koca ve çok sayıda yerel çiftçi yer aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN