Araştırma: Bazı kimyasal ürünler kız çocuklarında erken ergenliğe neden oluyor

Araştırma: Bazı kimyasal ürünler kız çocuklarında erken ergenliğe neden oluyor

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yapılan araştırma, kız çocuklarının deterjan, parfüm ve kişisel bakım ürünlerinde bulunan kimyasallara maruz kalmasının ergenliğe daha erken girmelerine neden olduğunu ortaya koydu. Bu erken ergenlik, obezite, diyabet ve meme kanseri gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Araştırmacılar, özellikle parfümlerdeki "misk amberi" gibi kimyasal bileşiklerin bu durumu tetiklediğini belirtti.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından yürütülen bir araştırma, kız çocuklarının deterjan, parfüm ve kişisel bakım ürünlerinde bulunan bazı kimyasallara maruz kalmasının, ergenliğe daha erken girmelerine neden olabileceğini ortaya koydu.

NIH araştırmacıları, yaygın kullanılan bazı kimyasalların çocuklar üstündeki etkisini inceledi.

Ergenliğe erken girmenin psikososyal sorunlar, obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalık ve meme kanseri riskinde artışa neden olabildiğini belirten araştırmacılar, kimyasal maddelere maruz kalmanın kızlarda ergenlik sürecinde kilit rol oynayan belirli reseptörleri tetikleyebildiğini ifade etti.

'MİSK AMBERİ KIZ ÇOCUKLARININ ERGENLİK SÜRECİNİ HIZLANDIRIYOR'

The Hill gazetesinin haberine göre, NIH Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü'nden Natalie Shaw, araştırmanın bulgularını değerlendirerek, özellikle parfümlerde yaygın olarak kullanılan "misk amberi" gibi kimyasalların kız çocuklarının ergenlik sürecini hızlandırabileceğini belirtti.

Shaw, bu kimyasallara maruz kalmanın kız çocuklarında psikososyal sorunlar, obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve meme kanseri gibi sağlık risklerini artırabileceğine dikkat çekti.

Son yıllarda kız çocuklarının daha erken yaşlarda ergenliğe girdiğini söyleyen Shaw, beveynlere çocukları için kişisel bakım ürünleri seçerken daha dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

Araştırmanın bulguları Oxford Academic'in "Endocrinology" dergisinde yayımlandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN