Sivrisinekle bulaşıp öldürüyor! EEEV can aldı! Ne aşısı var ne de tedavisi...

Sivrisinekle bulaşıp öldürüyor! EEEV can aldı! Ne aşısı var ne de tedavisi...

ABD’nin New Hampshire eyaletinde, sivrisinek ısırığı ile bulaşan ve aşısı ya da tedavisi olmayan nadir Doğu At Ensefaliti (EEEV) virüsü nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. 2014 yılından bu yana iki kişinin ölümüne neden olan hastalığın aşısı veya tedavisi henüz bulunamadı.

ABD’nin New Hampshire eyaletinde, nadir görülen ve sivrisinek ısırığı ile bulaşan Doğu At Ensefaliti (EEEV) virüsü nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Eyalet sağlık yetkilileri, dün yaptıkları açıklamada, Hampstead bölgesinden bir yetişkinin EEEV enfeksiyonu sonucu şiddetli merkezi sinir sistemi hastalığı nedeniyle hastaneye kaldırıldığını ve maalesef virüsün yol açtığı komplikasyonlar nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti. Sağlık yetkilileri, hayatını kaybeden kişinin ailesine ve yakınlarına başsağlığı diledi.

ON YILIN İLK VAKASI: ÜÇTE BİR ÖLÜM RİSKİ

Bu olay, New Hampshire'da 2014 yılından bu yana bildirilen ilk EEEV vakası olarak kayıtlara geçti. O dönemde üç kişi virüse yakalanmış ve ikisi hayatını kaybetmişti. Yetkililer, nadir fakat son derece ölümcül olan bu virüsün yayılma potansiyeli konusunda halkı uyararak sivrisinek ısırıklarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. EEEV, Massachusetts ve Vermont eyaletlerinde de tespit edildi; bu durum, virüsün bölgede yayılma riskinin arttığını gösteriyor.

TEDAVİSİ YOK: HAYATİ TEHLİKE TAŞIYAN NÖROLOJİK HASTALIK

Doğu At Ensefaliti virüsü, sivrisinekler yoluyla bulaşıyor ve grip benzeri semptomlara, ateş, titreme, kas ve eklem ağrılarına neden olabiliyor. Ancak virüs, özellikle ciddi vakalarda, beyin ve omurilik etrafındaki zarların iltihaplanmasına yol açarak ensefalit ve menenjit gibi ağır nörolojik hastalıklara neden oluyor. Sağlık yetkilileri, EEEV’nin ensefalit geliştiren vakaların yaklaşık üçte birinde ölümcül olabileceğini ve hayatta kalanların çoğunda yaşam boyu sürecek fiziksel veya zihinsel sağlık sorunları bıraktığını açıkladı. En büyük endişe ise, EEEV için şu anda ne bir aşı ne de antiviral tedavi bulunmaması. Bu nedenle önleme ve korunma, virüse karşı en etkili strateji olarak öne çıkıyor.

YETKİLİLERDEN UYARI: KORUNMA ÖNERİLERİ

Sağlık yetkilileri, vatandaşlara sivrisinek ısırıklarından korunmak için çeşitli önerilerde bulundu. Sivrisineklerin en aktif olduğu sabah ve akşam saatlerinde açık havada bulunmaktan kaçınılması, uzun kollu ve uzun paçalı giysiler giyilmesi, pencerelerde sineklik kullanılması ve sivrisinek kovucu ürünlerin tercih edilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, su birikintileri gibi sivrisineklerin üreme alanlarını ortadan kaldırmanın da enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olacağı vurgulandı.

EEEV virüsü, genellikle doğu Amerika Birleşik Devletleri’nde, özellikle bataklık ve sulak alanların bulunduğu bölgelerde görülen bir virüs olup, adını da yaygın olarak enfekte ettiği atlardan alıyor. Ancak bu virüs, insanlara da bulaşabiliyor ve bulaştığında ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

EEEV NEDİR?

Doğu At Ensefaliti, enfekte sivrisineklerden insanlara bulaşan, nadir ancak beyin iltihabına yol açabilen arbovirüs kaynaklı zoonotik bir hastalıktır.

Yalnızca sivrisineklerin ısırması sonucundan insanlara bulaşaran Doğu At Ensefaliti menenjit veya ensefalit gibi ateşli bir hastalıkla birlikte nörolojik semptomlara da yol açabilmesiyle bilinir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN