Hem zayıflatıyor hem de kanseri yok ediyor! Bilim dünyası şaşkın

Hem zayıflatıyor hem de kanseri yok ediyor! Bilim dünyası şaşkın

Sağlık kapsamında her geçen gün gelişmeler paylaşılıyor. Son gelişmelere göre, bu ilaçlar hem zayıflatıyor hem de kanseri ortadan kaldırıyor. Bilim dünyasını bile şaşırtan ilaçlar dünya gündeminde yer aldı. İşte o ilaçlar...

BURAK ÖZTOPRAK

Bilim dünyasını şaşırtan olay dünya gündeminde yerini aldı. Zayıflama ilaçları hem kanseri engelliyor hem de kilo verdiriyor. Peki, hangi ilaçlar için geçerli? İşte zayıflatan ve kanseri yok eden ilaçlar...

KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR

Yeni bir araştırma, zayıflama iğnelerinin mucizevi etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi. Ozempic ve Wegovy gibi GLP-1 olarak bilinen ilaçların, sadece kilo vermeyi sağlamakla kalmayıp, belli kanser türlerinde riski azaltabileceğini ortaya koydu.

Bu zayıflama ilaçlarının etken maddesi olan semaglutid, daha önce kalp krizi, felç ve kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle ölüm riskini azaltabilme potansiyeliyle gündeme gelmişti. Ancak son araştırma, bu ilaçların kanser riskini de azaltabileceğini göstererek, sağlık dünyasında büyük yankı uyandırdı.

kanser-virus.webp

13 KANSERDEN 10'UNA KARŞI ETKİLİ

GLP-1 agonistleri grubunda yer alan bu ilaçlar, vücuttaki glukagon benzeri peptid 1 hormonunu taklit ederek etki gösteriyor. Yemek yendiğinde doğal olarak salgılanan bu hormon, obezite ile mücadelede önemli bir rol oynuyor.

Obezite, 13 farklı kanser türü ile doğrudan ilişkili. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre, yeni kanser teşhislerinin yaklaşık %40’ı aşırı kilo ile bağlantılı. JAMA Network Open’da yayınlanan araştırma ise, GLP-1 ilaçlarıyla tedavi edilen tip 2 diyabet hastalarının, insülin kullananlara göre bu 13 kanser türünden 10’una yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ortaya koydu.

81da8fe9a96badfa46572dc6691fbc29.jpg

İŞTE FAYDALI OLDUĞU KANSER TÜRLERİ

Araştırmaya göre, safra kesesi, meninjiyom, pankreas ve hepatosellüler karsinom gibi kanser türlerinde risk yarıdan fazla azalıyor. Ayrıca, yumurtalık, kolorektal kanser, multipl miyelom, özofagus kanseri, endometriyal kanser ve böbrek kanseri gibi türlerde de önemli ölçüde risk azalması tespit edildi. Ancak, obezite ile en güçlü şekilde ilişkilendirilen menopoz sonrası meme kanseri riskinde aynı etki görülmedi.

Araştırmanın yazarları, GLP-1 ilaçlarının yüksek riskli popülasyonlarda kanserin önlenmesinde potansiyel faydalarına dair ön kanıtlar sunduklarını belirtiyor. Kanser riskinin azalmasının kilo verme ile nasıl ilişkili olabileceği hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulsa da, bu bulgular GLP-1 ilaçlarının gelecekteki kullanım alanlarına dair umut verici bir perspektif sunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN