Yeni araştırma: Vejetaryen beslenme orta yaşta faydalı, ileri yaşta riskli

Yeni araştırma: Vejetaryen beslenme orta yaşta faydalı, ileri yaşta riskli

Araştırmacılar, ileri yaşlarda vejetaryen beslenmenin riskli olduğunu açıkladı. 65 yaş ve üzeri olan vejetaryenleri uzun yıllar boyunca inceleyen araştırmada, nörolojik rahatsızlık ve ölüm risklerinin arttığını gözlemledi. Vejetaryen diyetine balık ekleyenlerde bu riskin azaldığı tespit edildi.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde Loma Linda Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, et ve balık ürünlerinin tüketilmediği vejetaryen diyetleri uygulayan orta yaşlı kişilerde bir çok hastalığa yakalanma riski azalırken 65 yaş ve üzerindeki kişiler için bu durumun tam tersi olduğu gözlemlendi.

Bilim insanları, 65 yaş ve üzeri vejetaryen diyeti uygulayan kişilerin, felç, bunama ve Parkinson hastalığı gibi rahatsızlıklar için daha yüksek riskleri taşıdıklarını bildirdiler. Vejetaryen diyete balık eklendiğinde bu hastalık risklerinin önemli ölçüde azaldığı ve düşük ölüm riskiyle ilişkilendirildi.

Sputnik'te yer aşan habere göre çalışmada, Kanada ve ABD'den 30 ila 85 yaş arasındaki 88 bin 400 kişiden diyet verilerinden yararlanıldı.

GENEL OLARAK BAKILDIĞINDA SONUÇLAR İLGİ ÇEKİYOR

10 yılı aşkın bir süre zarfında yapılan araştırmada katılımcılar diyetlerine göre beş farklı kategoride; vejetaryen olmayan, yarı vejetaryen, pesko-vejetaryen (balık yiyenler), lakto-ovo-vejetaryen (süt ürünleri ve yumurta yiyenler) ve vegan olarak birbirinden ayrıldı.

Genel olarak bakıldığında vejetaryen beslenen kişilerin et yiyenlere oranla yüzde 12 oranında ölüm riskinin daha az olduğu, ancak pesko-vejetaryenlerin yüzde 18 oranında daha az olduğu gözlemlendi. Araştırmacılar lakto-ovo-vejetaryen diyetine sadık kalanlara baktığında ölüm riski yüzde 15 oranındayken, veganların ölüm riskinin yüzde 3 oranında azaldığını gördüler.

ANCAK ORANLAR YAŞ İLERLEDİKÇE DEĞİŞİYOR

Sonuçlar, vejetaryen diyetin orta yaşlı insanlar için ölüm riskinden koruma sağlamasına rağmen, 80'li yaşlardakilerin bu kadar fayda görmediğini gösteriyor.

Bu yaş grubundaki vejetaryenlerin arasında nörolojik rahatsızlık riskinin artmasının nedeninin beyne yardımcı olabilecek yağ asitleri gibi hayati besinleri tüketmemelerinden kaynaklı olduğu söyleniyor.
Alzheimer, epilepsi, migren, Parkinson ve Wilson hastalığı gibi rahatsızlıklar birer nörolojik hastalıktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN