Sosyal medyada yayılan yeni akım kör ediyor

Sosyal medyada yayılan yeni akım kör ediyor

Elazığ ve çevre illerden paylaşım yapan, kırlangıç otu damlatmanın gözlere iyi geldiğini yayan sosyal medya kullanıcıları halk sağlığını tehdit ediyor.

Kırlangıç otunu göze damlatmanın görmeye ve sinüslere iyi geldiğini yayan hesaplar gündem yarattı.

Elazığ ve çevre illerden paylaşım yapan hesaplar, insanların güvenini kazanmak için haber siteleri üzerinden paylaşımlar dağıtıyor. Kırlangıç otu tedavisi iddiasıyla gözlere bitki süren şifacılara doktorlar sosyal medyada tepki gösteriyor. Sosyal medyada paylaşım yapan bir doktor, ''İşin içinde biri olarak; kırlangıç otu damlata damlata retinaya zarar veren bir çok insan var. Göz ve kulak tedavisine alternatif tıp çare olamaz. Burada birçok tarif veriyoruz. Hepsi önleyici basit çözümler. Muhtemelen tarım bakanlığı onaylı şifacılarımızdan birisi. İnsanlara umut sattığı yetmiyor gibi hem göz sağlığını tehdit ediyor hem de hastaları yanlış yönlendiriyor!'' dedi.

KIRLANGIÇ OTU NEDİR?

Kırlangıç otu (Chelidonium majus), halk arasında daha çok 'temre otu' veya 'temre dikenotu' olarak bilinir.Kırlangıç otu, apaveraceae (gelincikgiller) ailesinden bir bitki türüdür. Türkiye’de de yaygın olarak yetişen bu bitki, genellikle 30-80 cm uzunluğa kadar çıkabilir.

KIRLANGIÇ OTUNUN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

  • Yaprakları parçalı ve kenarları dişlidir, yapraklar genellikle mavimsi-yeşil bir renkte bulunur.
  • Çiçekleri: Sarı renkli çiçekler, dört yapraklı ve küçük boyutlu yapıdadır.
  • Sütlü Özü: Bitkinin dalı kırıldığında ya da yaprakları ezildiğinde turuncu veya sarımsı renkte sütlü bir öz salgılar.

Kırlangıç otunun bazı bileşenlerinin toksik olabilmektedir. Bu nedenle kullanırken dikkatli olunmalı ve uzman tavsiyesi alınmalıdır. Uzun süreli ya da yüksek dozlarda kullanımı karaciğer sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN