Filistin’deki soykırımı Gazzeli yönetmen anlatacak

Filistin’deki soykırımı Gazzeli yönetmen anlatacak

Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin beşinci durağı Trabzon Kültür Yolu Festivali başladı. Festivalde 9 gün boyunca 40’tan fazla noktada 500’den fazla etkinlik halkla buluşacak. 25 Haziran’da yapılacak ‘Filistin Direniş Sineması’ etkinliğinde ise, 8 aydır İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü Filistin halkının mücadelesine ışık tutan filmler gösterilecek. Dünya çapında birçok ödül alan ve Almanya’da yaşayan Gazzeli yönetmen Mohammed Almughanni de etkinlik kapsamında Trabzonlularla buluşacak.

SALİHA SULTAN

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin beşinci durağı Trabzon Kültür Yolu Festivali başladı. 30 Haziran’a kadar sürecek festivalde 9 gün boyunca 40’tan fazla noktada 500’den fazla etkinlik halkla buluşacak. Festival kapsamında 25 Haziran’da (yarın) gerçekleştirilecek ‘Filistin Direniş Sineması’ etkinliğinde, 8 aydır İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü Filistin halkının mücadelesine ışık tutan filmler gösterilecek. Dünya çapında birçok ödül alan ve Almanya’da yaşayan Gazzeli yönetmen Mohammed Almughanni de etkinlik kapsamında Hamamizade İhsan Bey Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılacak film gösteriminde sinemaseverlerle buluşacak. Filistin halkının yaşadıkları dram ve mücadele tarihine odaklanan, biri animasyon, dört yapımın izlenebileceği gösterimler, Şafak Tavkul’un savaşlarda öldürülen masum çocuklara dikkat çektiği ‘Why?’ (Neden?) animasyonu ile başlayacak. Ardından Almughanni’nin üç yapımı izleyiciyle buluşacak. Festival kapsamında Almanya’dan Trabzon’a konuk olan Almughanni de filmlerinin gösterimleri sonrası moderatörlüğünü yönetmen Faysal Soysal’ın yapacağı söyleşiye katılarak, Filistin direnişinin beyazperdeye yansımasını ve halkının son dönemde maruz kaldığı soykırımı değerlendirecek. Almughanni ayrıca Trabzonlu izleyicilerin sorularını da yanıtlayacak. Herkese açık ve ücretsiz etkinlik yarın akşam saat 18.00’da başlayacak.

8 AYDIR SÜREN DRAMIN PERDE ARKASINI ANLATAN ÜÇ YAPIM

1kapak-001.jpg

‘Filistin Direniş Sineması’ etkinliğinde, ırksal adaleti ve savaşların ortasındaki sosyo-politik yaşamı konu alan filmleri Ji.hlava (2020), IDFA (2023) ve Clermont-Ferrand (2024) gibi saygın festivallerde birçok ödüle layık görülen Gazzeli yönetmen Almughanni’nin 3 filmi gösterilecek. Trabzonlular, Almughanni’nin İsrail’in bombalı saldırıları sonrası evleri yıkılan ve kargaşaya sürüklenen Gazzeli bir ailenin hikayesini anlattığı 20 dakikalık kısa belgeseli ‘Shujayya’, Lübnan’ın Beyrut kentinde bir Filistin mülteci kampında yaşayan 13 yaşındaki Khodor’un kimlik edinme mücadelesine ışık tuttuğu 34 dakikalık belgeseli ‘Son Of The Streets’ (Sokakların Oğlu) ve kendisini İsrail’in kontrol noktasından geçirecek bir taksi arayan Filistinli genç Muhammed’in hikayesini işlediği 24 dakikalık kısa filmi ‘An Orange from Jafaa’yı (Yafa’dan Bir Portakal) peş peşe izleyecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN