Uluslararası Antalya Film Festivali toplantısında konuşan Başkan Böcek: Geçen yıldan dersimizi aldık

Uluslararası Antalya Film Festivali toplantısında konuşan Başkan Böcek: Geçen yıldan dersimizi aldık

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin basın toplantısı bugün gerçekleşti. Toplantı konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, festivalin geçen yıl yapılamamasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Geçtiğimiz yıldan dersimizi aldık. Festivalimizi bu yıl sinema emekçileri ile birlikte tek başımıza yapma kararı aldık” dedi.

SALİHA SULTAN

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin basın toplantısı bu sabah Antalya’da özel bir otelde yapıldı. Festivalin basın toplantısı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Jüri Başkanı Ferzan Özpetek, jüri üyeleri Deniz Kobanbay, İlker Kaleli, Jale İncekol ve Pınar Göktaş, Festival Başkanı Deniz Yavuz gibi isimlerin katılımıyla gerçekleşti.

‘GEÇEN YIL YAŞANANLARDAN VATANDAŞ OLARAK DA ÜZGÜNÜM’

Basın toplantısında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, öncelikle Türkiye’nin en köklü festivali olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin hem Antalya’nın hem de Türk sinemasının geleceği için önemine değindi. Başkan Böcek, festivalin 61’incisini gerçekleştirecek olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Başkan Böcek, festivalin bu yılki temasının ‘Hikayemiz Birlikte’ olduğunu açıklayarak, şunları aktardı: “Çok mutluyum çünkü geçen yıl üzüntüm büyüktü. Geçtiğimiz yıl bildiğiniz gibi festivali gerçekleştiremedik. Geçen yıl yaşananlardan sadece bir belediye başkanı olarak değil bir vatandaş, bir sinemasever olarak da üzgünüm. Bütün bilgi kirliliğine rağmen festivalimizi gerçekleştirmek için çok çaba gösterdik ama yaşadığımız talihsizlikleri siz de biliyorsunuz.”

‘DERSİMİZİ ALDIK’

Bir yıllık aranın ardından festivali bu yıl gerçekleştireceklerini vurgulayan Başkan Böcek, “Geçtiğimiz yıldan dersimizi aldık. Festivalimizi bu yıl sinema emekçileri ile birlikte tek başımıza yapma kararı aldık” diye konuştu. Başkan Böcek şöyle devam etti: “Üzüntüler, hayal kırıklıkları kuşkusuz önemli ama tüm bunları konuşabilmek için bir araya gelebilme gücünü oluşturmak çok daha önemli. Festivalimizin dünya çapında bir festival olması çok daha önemli. Bu yolculukta bizi yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum.” Bu yıl festival afişinde başrolü halkın kendisine verdiklerini kaydeden Başkan Böcek son olarak özellikle Roma’daki yoğun programına ara vererek toplantıya katılan bu seneki jüri başkanı Ferzan Özpetek’e, jüri üyelerine ve akademisyen konuklara teşekkür etti.

4g4sg44s.jpg

FERZAN ÖZPETEK: NURİ BİLGE, ZEKİ DEMİRKUBUZ AYNI YIL YARIŞTIK BEN KAZANDIM

Toplantıda konuşan festivalin jüri başkanı Ferzan Özpetek de şunları paylaştı: “Benim Antalya’ya çok borcum var. 1997 yılında ilk filmim Hamam’ı çekmiş ve festivalin yarışmasına katılmıştım. Festivale gelmiştim ve kendimi çok yalnız hissediyordum. Etrafta birkaç film yönetmen benim filmim hakkında konuşuyorlardı. O seneki jüri başkanı Memduh Ün’ün filmin hakkında ağır tepkide bulunacağı konuşuluyordu. Kalkıp İstanbul’a döneyim mi diye düşünüyordum. Ama film o sene Antalya tarihinde nadir olan En İyi Film, En İyi Yönetmen ödüllerini aldı. O seneki jüri üyesi Selma Güneri aktardı konuşmasında, meğer Memduh Ün ‘Bu büyük bir yönetmen dünya çapında ünlenecek’ demiş. Bu beni çok heyecanlandırdı. O yıl Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz da vardı, üçümüz aynı yarışmadaydık. Benim için o yüzden çok önemli bir festival, bana çok kapıları açmış bir festival.

Bu jüri başkanlığı teklifi geldiğinde geçen seneki sorunlar aktarıldı ama ben hiçbirisini düşünmedim. Çünkü benim için tamamen yeni filmlerin, yönetmenlerin, sinemacıların çıkması en büyük isteğim. Yeni yönetmenler yeni filmler onlara yol açmak, benim kafamdaki tek şey bu…”

GEÇEN YIL NELER OLDU?

Türk sinemasının köklü festivali, Antalya Altın Portakal Film Festivali 2023’te tarihinde iptal edildi. ‘Antalya Altın Portakal Film Festivali, 22 Eylül’de belgesel kategorisine yer alan ‘Kanun Hükmü’ belgeselinde FETÖ’den yargılanan bir hükümlünün yer aldığı gerekçesiyle yapımı festivalden çıkardığını açıkladı. Aynı gün festival jürisi ‘sansüre hayır’ diyerek jürilikten istifa etti. 27 Eylül’de de ulusal yarışmalarda yer alan 27 filmin yönetmeni ve yapımcısı ortak bir açıklama yayımlayarak belgeselin seçkiden çıkarılması nedeniyle filmlerini festivalden çektiklerini açıkladı. Filmlerin çekilmesinin ardından Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu 28 Eylül sabahı yaptığı açıklamada, ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin yeniden yarışma seçkisine alındığını duyurdu. Ardından öğle saatlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı sert bir açıklama ile kamuoyuna festivalden çekildiğini duyurdu. Aynı gün akşam saatlerinde Festival Yönetmeni Boyacıoğlu, ikinci kez belgeseli festivalden çıkardıklarını duyurdu. 29 Eylül’de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, söz konusu belgeselin seçkiden tekrar çıkarılmasına rağmen, Bakanlığın festival kararından geri adım atmadı. Gençlik Spor Bakanlığı da festivalden çekildiğini açıklarken, Türk Hava Yolları ve Corendon Airlines’da festival sponsorluğundan çekilme kararı aldı. Uluslararası Sinema Derneği de ‘festivalin sinema sektöründe yer alan bazı STK’lar tarafından politize uçlara kaydırıldığı’ öne sürdü. Süreç boyunca hiçbir açıklama yapmayan festival organizatörü Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise Bakan Ersoy’un açıklamasının ardından akşam saatlerinde festivalin iptal edildiğini duyurdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN