O tarihte gözünüzü gökyüzünden ayırmayın! Resmen şölen var: Burnumuzun ucundan geçecekler

O tarihte gözünüzü gökyüzünden ayırmayın! Resmen şölen var: Burnumuzun ucundan geçecekler

Gökyüzü izlemeyi, yıldızları takip etmeyi sevenlere yeni bir haber geldi. O tarihte kafanızı gökyüzünden başka yere çevirmeyeceksiniz. Gökyüzünde adeta bir şölen yaşanacak. İşte konuya ilişkin detaylar…

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) 2024 Gök Olayları Yıllığı'na göre, bu yılın en heyecan verici gökyüzü olaylarından biri 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gece gerçekleşecek. Perseid meteor yağmuru, bu gece gökyüzünde muazzam bir şölen sunacak.

yeni-proje-7-001.jpg

SAATTE 100 METEOR, ATEŞ TOPLARI ŞEKLİNDE

Perseid gök taşı yağmuru, yılda sadece 8 kez yaşanan ve halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen etkileyici bir doğal olay. 12 Ağustos gecesi, saatte yaklaşık 100 meteorun gözlemlenmesi bekleniyor. Meteorlar, atmosfere saniyede 59 kilometre hızla girerek, gökyüzünde göz kamaştırıcı ateş topları şeklinde yanacak.

GÖKTAŞI YAĞMURLARI: YILDA SEKİZ BÜYÜK ETKİNLİK

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin verilerine göre, dünya genelinde yılda sekiz büyük göktaşı yağmuru meydana geliyor. Bunlar sırasıyla Quadrantid, Lyrid, Eta Aquarid, Delta Aquarid, Perseid, Orionid, Leonid ve Geminid olarak adlandırılıyor. Ancak Perseid meteor yağmuru, 14 Temmuz'da başlayıp 1 Eylül'e kadar sürecek olan döneminin en yoğun ve etkileyici görünümünü 12-13 Ağustos gecesi sunacak.

yeni-proje-8-001.jpg

KAÇIRMAYIN!

Gökyüzü gözlemcileri ve astronomi meraklıları için bu gece özel bir fırsat. Perseid meteor yağmurunun zirve noktasında olacağı 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan geceyi kaçırmayın ve gökyüzündeki bu doğal gösterinin tadını çıkarın!

yeni-proje-9-001.jpg

GECE YARISINDAN ÖNCE AY BATACAK

TUG uzmanları tarafından her yıl hazırlanan Gök Olayları Yıllığı'nda, Perseid gök taşı yağmuruna ilişkin şu bilgiler yer aldı:

"Perseid Gök Taşı Yağmuru, 109P/Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı'ndan ayrılan küçük kayaç ve toz parçalarının Perseid yağmurunun kaynağı olduğu biliniyor. Çekirdeği 26 kilometre çapa sahip Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı, Güneş çevresindeki turunu 133 yılda tamamlıyor.

yeni-proje-10.jpg

14 Temmuz ile 1 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Perseid gök taşı yağmurunun en yoğun gözlenebileceği tarih 12-13 Ağustos gecesi olacak. Perseid en yoğun meteor yağmurlarından biridir ve yağmurun yoğun olduğu günlerde saatte 75-100 adet meteor gözlenebilir. Ay bu tarihte ilk dördün evresinde olup gece yarısından önce batmış olacak. Meteorlar, Kahraman (Perseus) Takımyıldızı'nın bulunduğu bölgeden yayılıyormuş gibi görünecek."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN