Özenle toplayıp kilosunu 250 liradan satıyorlar! Şeker hastalarının doğal ilacı: Birçok aileye geçim kaynağı oldu

Özenle toplayıp kilosunu 250 liradan satıyorlar! Şeker hastalarının doğal ilacı: Birçok aileye geçim kaynağı oldu

Türk mutfağının olmazsa olmazı! O ilimizde hasadı başladı. Özenle toplayıp kilosunu 250 liradan satıyorlar! Lezzeti gibi faydaları da dikkat çekiyor. Şeker hastalarının doğal ilacı, birçok aileye geçim kaynağı oldu...

Türk mutfağının en sevilen baharatlarından biri olarak öne çıkıyor. Eklendiği yemeğe hem tat hem renk veriyor. Sofralara gelirken zorlu yollardan geçerek tüketime hazır hale getiriliyor. Türk mutfağının olmazsa olmazının o ilimizde hasadı başladı.

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Çukur Yurt köyünde, sofraların vazgeçilmez lezzeti sumak için hasat dönemi başladı. Köylüler, bu değerli baharatı toplayarak hem sofralara lezzet katıyor hem de kendilerine önemli bir ek gelir sağlıyor. Tamamen organik olarak yetiştirilen sumak, işlenip pazara sunulduktan sonra tüketicilerin beğenisine sunuluyor.

Gercüş’te sumak hasadı başladı

SUMAK HASADI EKONOMİYE CAN VERİYOR

Çukur Yurt köyünde yetişen sumak, köylüler tarafından toplanarak geleneksel yöntemlerle işleniyor. Hasadı gerçekleştiren Emine Çelik, sumak toplama sürecini detaylı bir şekilde anlatırken "Şu an gördüğünüz gibi sumak topluyoruz. Topladıktan sonra yapraklarından ayırıyoruz. Daha sonra da bir bezin üstüne bırakıp güneşe bırakıyoruz. Birkaç günden sonra kuruyor ve taneler haline getirip satıyoruz. Kilosunu ortalama 230 TL ye satıyoruz. Sumak tamamen organiktir, hiçbir ilaç kullanmıyoruz. Tamamen organik olduğu için ilaç niyetinde kullanan bile var, çoğu hastalığa şifadır. Soğan dolma, sarma gibi yemeklere lezzet katıyor ve renk verip yemeği güzelleştiriyor" diyerek, tamamen organik olan bu ürüne hiçbir kimyasal müdahale yapılmadığını vurguladı.

SUMAĞIN FAYDALARI

  • Sumak, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Yapılan bazı araştırmalar, sumak özütünün insülin duyarlılığını artırabileceğini ve böylece kan şekerinin daha iyi kontrol edilmesine katkı sağlayabileceğini göstermektedir.

  • Şeker hastalığında, hücrelerin oksidatif strese maruz kalma riski daha yüksektir. Sumak, yüksek antioksidan içeriği sayesinde vücutta oluşan serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir. Bu da diyabetin yol açabileceği komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.

  • Diyabet, vücutta inflamasyonun (iltihaplanma) artmasına neden olabilir. Sumak, güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu için bu iltihaplanmayı azaltabilir ve diyabetin neden olabileceği inflamatuar süreçleri hafifletebilir.

  • Diyabet hastaları, genellikle yüksek kolesterol riskiyle karşı karşıyadır. Sumak, kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir, bu da kalp sağlığını destekleyerek diyabetin neden olduğu kardiyovasküler riskleri azaltabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN