Faydasını sağır sultan bile duydu! İçine toprak atarak pişiriyorlar, gece gündüz çalışıp siparişlere anca yetişiyorlar

Faydasını sağır sultan bile duydu! İçine toprak atarak pişiriyorlar, gece gündüz çalışıp siparişlere anca yetişiyorlar

O ilimizde üzüm hasadıyla birlikte hummalı çalışma başladı! Faydasını sağır sultan bile duydu! Tamamen doğal, üretmek saatlerce uğraşıyorlar! İçine toprak atarak pişiriyorlar, gece gündüz çalışıp siparişlere anca yetişiyorlar...

Üzüm hasadının başlamasıyla o ilimizin yöresel lezzetini üretimi de başladı. Gece gündüz emek harcayarak üretiliyor. Tamamen doğal bir şekilde yapılıyor, faydaları saymakla bitmiyor.

Siirt’in yöresel tatlarından olan harire ve cevizli sucuk yapımı, eylül ayıyla birlikte yeniden başladı. Üzüm hasadının başlamasıyla birlikte evlerin damlarında serilmeye başlanan pestiller, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor. Siirt’in bereketli topraklarından elde edilen üzümler, odun ateşinde saatlerce kaynatılarak pekmez haline getiriliyor ve bu doğal süreçle birbirinden lezzetli ürünler ortaya çıkıyor.

ÜZÜM HASADI VE PESTİL YAPIMI

Harire ve Sucuklu Ceviz Yapımına Başlandı - Siirt NE Haber

Eylül ve ekim aylarında yoğunlaşan üzüm hasadı, Siirtli üreticiler için pestil ve cevizli sucuk yapımının başlangıcı anlamına geliyor. Üzüm suyu, kaynatıldıktan sonra un eklenerek pestil haline getiriliyor. Bu süreçte tamamen doğal yöntemler kullanılıyor ve katkı maddesi eklenmiyor. Pestil üreticisi Halil Gülpınar, "Eylülün 1’inden Ekimin 1’ine kadar üzüm hasadımızı yapıyoruz ve pestilimizi yapmaya çalışıyoruz. Üzümü topladıktan sonra makinelere koyup süzüyoruz. Suyunu çıkartıyoruz, sıkıyoruz. Ondan sonra kaynatıyoruz. Kaynattıktan sonra 4-5 saat bekletiyoruz ve tekrar süzüyoruz. Süzdükten sonra tekrar kaynatılıp içine un koyuyoruz. Pestilimiz sadece üzüm suyundan ve undan yapılıyor. Katkısız ve doğaldır. Herhangi bir katkı maddesi yoktur. Sucuklu olarak üç çeşit bulunmaktadır. Cevizli, fıstıklı ve bademli. Tercihe göre yapıyoruz, siparişe göre yapıyoruz. Oldukça meşakkatli bir iştir. Bademleri, fıstıkları tek tek ipten geçiriyoruz, iğneden geçiriyoruz ve pestilimiz olduğu zaman içine 3 - 4 sefer bandırıp çıkartıyoruz’’ dedi.

TOPRAK İLE DOĞAL TEMİZLİK

Pestil yapımında kullanılan üzüm suyu, doğal yöntemlerle temizleniyor. Seda Gülpınar, üzüm suyu kaynatıldıktan sonra toprakla temizleme işlemi yaptıklarını belirterek ‘’Burada pestil yapıyoruz. Üzümleri sıktıktan pisliğini arındırsın diye toprak koyuyoruz içine temizlenmesi için. Üzüm suyu kaynadıktan sonra, demir taslarla alıyoruz. Kovalara dolduruyoruz, zaten toprak altta kalıyor ve temizleniyor’’ ifadelerini kullandı.

PESTİLİN FAYDALARI

Pestil, sağlıklı ve besleyici özellikleriyle bilinen doğal bir atıştırmalıktır. İşte pestilin faydaları:

  • İçeriğindeki doğal şekerler sayesinde vücuda hızlı enerji sağlar. Özellikle sporcular ve yoğun fiziksel aktivite yapanlar için iyi bir enerji kaynağıdır.

  • İçeriğinde bulunan vitaminler (özellikle C vitamini) ve mineraller bağışıklık sistemini destekler, vücudun hastalıklara karşı direncini artırır.

  • Lif açısından zengin olan pestil, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlar ve kabızlık sorununu önleyebilir.

  • İçerdiği antioksidanlar cildin yenilenmesini destekler ve yaşlanma etkilerini geciktirebilir.

  • İçeriğindeki kalsiyum ve potasyum, kas ve kemik sağlığı için önemli minerallerdir. Bu yüzden pestil, kemik erimesi gibi rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olabilir.

  • Doğal şekerler ve enerji verici özellikleri sayesinde pestil, zihinsel yorgunluğu hafifletebilir ve konsantrasyonu artırabilir.

  • İçeriğinde bulunan doğal bileşenler, kötü kolesterol seviyesini düşürmeye ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN