Prof. Dr. Osman Bektaş deprem haritası üzerinden tek tek açıkladı! "Stres transferi büyük tehlike oluşturuyor"

Prof. Dr. Osman Bektaş deprem haritası üzerinden tek tek açıkladı! "Stres transferi büyük tehlike oluşturuyor"

Ege ve Marmara Bölgesi’ndeki deprem çiftlerini, Prof. Dr. Osman Bektaş deprem haritası üzerinden tek tek açıkladı. “Stres transferi büyük tehlike oluşturuyor” diyen Bektaş, o noktalara dikkat çekti…

ESMAGÜL KOÇAK

Ege Bölgesi, Türkiye’nin en aktif deprem kuşaklarından birine sahip. Son yıllarda yapılan araştırmalar, Ege-Marmara bölgesindeki büyük depremlerin gelecekteki olasılıklarını anlamamıza önemli ipuçları sunuyor. Prof. Dr. Osman Bektaş, Ege Bölgesi'ndeki deprem riskine dair kritik açıklamalarda bulunarak, bu bölgedeki deprem faaliyetlerinin stres transferi modelleriyle nasıl şekillendiğini ortaya koydu.

EGE-MARMARA BÖLGESİ DEPREM ÇİFTLERİ

Ege-Marmara Bölgesi'ndeki depremler, bölgedeki tektonik hareketlerle doğrudan ilişkilidir. Depremlerin çoğu, faylar arasındaki stres transferinin bir sonucu olarak meydana gelir. Bu tür depremler, zaman içinde birbirini takip eden ve birbirine bağlı iki büyük sismik olaydan oluşabilir. Bu duruma "deprem çiftleri" denir.

Prof. Dr. Bektaş, 20. yüzyılda Ege-Marmara bölgesinde meydana gelen M>6-7 büyüklüğündeki depremlerin, 100 km uzaklıktaki paralel ve dik faylar arasında derin ve zamana bağlı stres transferinin bir sonucu olduğunu belirtti. Bu model, özellikle Afyon Bloğu’nu oluşturan faylar üzerinde yapılan incelemelerle doğrulanmıştır.

AFYON BLOĞU VE STRES TRANSFERİ MODELLERİ

Afyon Bloğu’ndaki 1969, 1970 ve 1971 yıllarındaki büyük depremler, paralel faylar arasında meydana gelen stres transferinin bir örneğidir. Bu deprem çiftlerinin, faylar arasındaki gerilim birikimi ve akma süreçlerinin bir sonucu olduğu düşünülmektedir.

MARMARA BÖLGESİNDE DEPREM ÇİFTLERİ

Marmara Bölgesi, Kuzey Anadolu Fayı’nın (KAF) kuzey ve güney kollarında da benzer deprem çiftlerine rastlanmaktadır. 1509-1556, 1737-1766, 1855-1894 yıllarında meydana gelen büyük depremler, alt kabuk ve manto arasındaki akmaların neden olduğu stres transferiyle ilişkilidir. Bu depremler, bölgedeki sismik aktivitenin uzun vadeli değişimini ve bir sonraki büyük depremin oluşumunu etkileyen faktörler arasında yer alır.

DEPREM RİSKİNE KARŞI NE YAPILMALI?

Prof. Dr. Bektaş, Ege-Marmara Bölgesi’ndeki deprem riskine karşı alınması gereken tedbirleri de vurguladı. Bölgedeki yerleşim alanları, yer bilimleri ve mühendislik araştırmalarına dayalı olarak yeniden yapılandırılmalı, bina güvenliği ve altyapı iyileştirmeleri yapılmalıdır. Ayrıca, erken uyarı sistemlerinin güçlendirilmesi ve deprem eğitimi gibi önleyici adımlar atılmalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN