TBB'den 6 Şubat raporu: Deprem illerinde ayrımcılık en büyük ‘sarsıntıyı’ yaşatır

TBB'den 6 Şubat raporu: Deprem illerinde ayrımcılık en büyük ‘sarsıntıyı’ yaşatır

Kahramanmaraş depremlerinin 18’inci ayında Türkiye Belediyeler Birliği deprem raporu hazırladı. Raporda, deprem bölgesindeki belediyelerin kamu borçlarının silinmesi veya ertelenmesi ve merkeze bütçeden aktarılan payların artırılması istendi. Bölge belediyelerin tasarruf tedbirleri dışında tutulması gerektiği belirtilirken, seçilmiş tüm belediye başkanlarının eşit bir şekilde değerlendirilmeleri gerektiği vurgulandı.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin 18’inci ayında mevcut duruma ilişkin hazırladığı kapsamlı raporunu tamamladı.

Raporda, deprem bölgesindeki belediyelerin kamu borçları (sosyal güvenlik, vergi vb.) silinmesi veya ertelenmesi ve merkeze bütçeden aktarılan payların artırılması istendi. Mücbir sebep süresinin uzatılması, bölge belediyelerin tasarruf tedbirleri dışında tutulması gerektiği belirtilen raporda, seçilmiş tüm belediye başkanlarının eşit bir şekilde değerlendirilmeleri gerektiği vurgulandı.

Raporda, “Belediyelere yönelik adil bir politika üretilmelidir. Partiler üstü bir yaklaşım benimsenmeli ve etkin bir diyalog kurulmalıdır’’ ifadesi kullanıldı. TBMM’de onaylanan On İkinci Kalkınma Planı’nda depremden etkilenen şehirlerin “iklim dostu, afete dirençli ve yaşam kalitesini artıran” bir anlayışla yeniden inşasının hedeflendiği hatırlatılan raporda, TBB’nin bu hedefler doğrultusunda, depremden etkilenen şehirlerin mevcut durumunu analiz etmek, üye belediyelerin ihtiyaçlarını belirlemek ve çalışmaların daha etkin yürütülmesine destek olmak amacıyla söz konusu çalışmayı yaptığı kaydedildi.

Raporda, “Belediyelerimizin güçlendirilmesi ve daha etkin şekilde çalışmasını sağlamak ulusal bir öncelik olarak önümüzde durmaktadır” denildi. Bölgenin tekrar ayağa kalkabilmesi için bir dizi önerinin sunulduğu raporda, belediyelerin de depremden olumsuz etkilendiğine bina, insan gücü ve ekipman kayıpları yaşadığına dikkat çekilerek “Belediyelerin kurumsal ve mali açıdan güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu sağlanmadan belediyelerin kendi yetki ve kaynakları ile sorumluluklarını sağlıklı şekilde yerine getirmesi mümkün olmayacaktır” denildi.

Depremden etkilenen belediyeler ile depremden doğrudan etkilenmemiş belediyelerin deprem bölgesine yapacağı harcamaların “Tasarruf Tedbirleri Genelgesi” kapsamının dışına çıkarılması istendi. Raporda, partiler üstü bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğu belirtilerek “Seçilmiş tüm belediye başkanları eşit bir şekilde değerlendirilmeli ve bu belediyelere yönelik adil bir politika üretilmelidir” denildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN