Yüzyıllık ağaçlardan toplanıyor, analı kızlı olarak satılıyor! Günlüğü 1000 TL’ye çalışıyorlar, kilosunu 70 TL’ye satıyorlar

Yüzyıllık ağaçlardan toplanıyor, analı kızlı olarak satılıyor! Günlüğü 1000 TL’ye çalışıyorlar, kilosunu 70 TL’ye satıyorlar

Türkiye'nin en bereketli toprakları olarak biliniyor hasat serüveni hızla devam ediyor. Sabahın erken saatlerinde yola düşen işçiler 1000 TL yevmiye ile günü tamamlıyor toplanan ürünleri 70 TL'den satışa çıkarıyor.

Türkiye'de en bereketli topraklar arasında yer alan Hatay, sofralık halhalı zeytininde hasat için düğmeye bastı. Zeytinin kilogram fiyatı Kırım işleminin ardından 70 TL'den alıcı bulurken işçiler de günlük 1000 TL'ye çalışıyor. Geçtiğimiz senelerde depremde sarsılan Hatay yaralarını sarmak için dört elle tarıma sarılıyor.

GÜNDE 1000 TL ÖDEME

Hatay'ın Arsuz ilçesi Kurtbağı Mahallesi'nde yüzyıllık zeytin ağaçlarında hasat süreci başladı. Büyük deprem felaketinin ardından hayatı tutunmak için tarıma sarılan vatandaşlar çalışmalarını sürdürüyor. Kurtbağı Mahallesi sakinlerinden Sezer Kala ve Ailesi 30 dönümlük tarlada zeytin üretimini sürdürüyor. Özenle toplanan sofralık halhalı zeytini kırım işlemlerinin ardından kilogram fiyatı 70 TL'den alıcı buluyor. Zeytin hasadında çalışan işçiler ise günlük 1000 TL kazanç sağlıyor.

Zeytin Hasat Zamanı ve Kışa Hazırlık|Atanur Fidancılık

ZEYTİN HASADI YÜZ GÜLDÜRDÜ

32 yaşındaki bahçe sahibi Sezer Kala, sabahın erken saatleri ile birlikte hasada başladıklarını aktardı. Ağustos ayının gelmesi ile birlikte halhalı Zeytinde hasadın başladığını dile getiren Kala, Kasım ve Aralık ayına kadar toplandığını söyledi. Kendi ektikleri ağaçlarla birlikte dededen kalma 100 yıllık ağaçlar olduğunu da belirten Kala, bir işçinin masrafı ile birlikte ortalama 1000 TL ödeme aldığını belirtti. Sabah 6'da hasada başladıklarını ifade eden Kala, havaların sıcak olması ile birlikte maksimum saat 13:00-14.00'a kadar toplamaya devam ettiklerini aktardı.

Zeytin Hasat Zamanı ve Kışa Hazırlık|Atanur Fidancılık

Kala, "Belli bir tonaj kestiremeyiz, bu yıl mahsul çok iyi kalibre de çok iyi çok memnunuz hasattan" diyen Kala, "Bunu tüketiciye ulaştırmaya çalışıyoruz. Bizim burada 30 dönüm arazimiz var. Hava durumuna göre çalışıyoruz, zaten çok sıcak havaları da erken bırakıyoruz. Eğer hava kapalıysa ona göre biraz daha dirayet göstermeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖNCE SINIFLANDIRILIYOR SONRA KIRILIYOR

Zeytinleri topladıktan sonra götürüp önce elekten geçirerek sınıflandırıldığını ardından kırma makinasından geçirildikten sonra bidonlara basıldığını belirten Kala, alıcının talebi doğrultusunda 5,3,25 ya da 50 kiloluk bidonlara basım yapıldığını aktardı. Kala, şu anda analı kızlı olarak satılan ve ayırmadan sınıflandırılan ürünlerin 70 TL'den satıldığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN