Ağustos'ta ekiliyor Ekim'de toplanıyor! Üreticiye bol kazandırıyor, altından daha değerli görülüyor

Ağustos'ta ekiliyor Ekim'de toplanıyor! Üreticiye bol kazandırıyor, altından daha değerli görülüyor

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Ağustos ayında toprakla buluşturuluyor Ekim gelir gelmez toplanmaya başlıyor. 10 dekarlık alanda hekimi gerçekleştirilen ürünler bölgenin tescilli lezzeti olarak biliniyor ekonominin nabzını tutuyor. Üstelik altından çok daha değerli görülüyor.

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde 10 dekarlık alanda safran ekimi tamamlandı. Orman ve köy ilişkileri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili bulunan Safranbolu safranı bölge ekonomisine katkı sağlıyor.

KREDİ DESTEĞİ SAĞLANDI

"Safranbolu Safranı Yetiştiriciliği Projesi" ile birlikte Yukarıçiftlik Köyü Keten Mahallesi'nde 10 üretici birer dekarlık alanda safran ekimi gerçekleştirdi. Üreticiler 38.000 TL hibe ve geri kalanı faizsiz 4 yıl vadeli toplamda 190.000 TL kredi desteği aldı. Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, proje doğrultusunda Türkiye'ye ileri taşıyacak ve vatandaşların refahını arttıracak adımlar atıldığını belirtti. Safran bitkisinin oldukça değerli olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Bu emekle üretim alanlarını artırarak Safranbolu safranını gelecek nesillere aktaracağız. Safranbolu safranı, Avrupa'da da tanınan bir ürün haline geldi" dedi.

Kırmızı altın safran için hasat etkinliği düzenlendi | Karabük Gündem

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, orman köylülerinin kalkındırılması amacıyla yürütülen çalışmaların sürdürüleceğini belirterek köylülerin ekonomik seviyesini arttırmak ve Safran üretiminin devamını sağlamak amacıyla bu süreçte yer alacaklarını aktardı.

SAFRANIN FAYDALARI NELERDİR?

Lezzetli bir bitki olmasının yanı sıra sağlık açısından da son derece yararlı olan safran, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Yaşlanma belirtilerini geciktirme potansiyeline sahip olan safran, magnezyum, semir ve potasyum gibi mineralleri de içerisinde barındırıyor.

Safran hasadı için tarlalara akın edip bol bol fotoğraf çektirdiler - Karabük Haberleri

Soğuk algınlığına karşı etkili olan safran, menstrüasyon döneminde ağrıların hafifletilmesinde de kullanılıyor.

Serotonin düzeyini dengeleyen safran bitkisi depresyon ve anksiyete gibi mental sorunların desteklenmesinde kullanılır.

Safran tüketmek uyku kalitesini arttırırken motivasyonu da hızlandırır.

Hafızayı güçlendirici etkisi ile birlikte tansiyonu ve kolesterol seviyesinde de dengelemektedir.

Kilo kontrolünde yardımcı olan safran hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi problemlere de iyi gelir.

Diş eti rahatsızlıkları, diş çürüğüne karşı koruyucu etkisi bulunan safran cildin daha canlı görünmesini sağlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN