Genel kültürün genel olarak mantığı nedir?

Genel kültürün genel olarak mantığı nedir?

Genel kültürün genel olarak mantığının ne olduğunu anlayabilmek için öncelikle ‘’Kültür nedir?’’ ve ''Genel kültür nedir?'' sorularına cevap vermek gerekir.

Kültür; insanın, toplumun veya insanlığın bilgi birikimi olarak kısaca özetlenebilir. İnsanoğlunun var olmasından bu yana insanlar tecrübeleri sonucu edindiği bilgileri gelecek nesle aktarırlar. Böylece gelecek nesil kendisine aktarılan bu bilgileri kullanarak kendini daha da geliştirecektir. Bu bilgiler eski zamanlarda barınak inşası, yenebilecek şeyler, hayatta kalma gibi temel ihtiyaçlarla başlayıp insanların toplum halinde yaşamaya başlamasıyla ahlak ve görgü kurallarına kadar birçok alana yayılan bilgilerdir.

Kültürü; insanın, toplumların ve genel olarak insanlığın kültürü olarak ayırmak önemlidir. Çünkü, bilgiyi öğrenen ve doğal olarak kültürün oluşumunda ilk basamak olan, birey olarak insandır. Daha sonra bir insanın öğrendiği ve çevresindeki insanlara yayarak topluma mal ettiği, toplumca kabul edilen bilgi, toplumun kültürünün bir parçası olmakta. Dünya üzerinde farklı birçok insan topluluğu olduğu düşünülürse, bunların her birinin farklı tecrübelerden elde ettikleri farklı bilgiler çok farklı kültürler meydana getirmekte.

Bu toplumlardan baskın olanları ise, tarih boyunca gördüğümüz şekilde savaşlar veya ticaret gibi yollarla diğer toplumlarla etkileşime girerek kendi kültürlerini onlara kabul ettirmiştir. Teknolojinin gelişmesiyle, günümüzde, internet gibi imkanlar sayesinde dünyanın bütün toplumları ve bunların kültürleri etkileşim halinde. Henüz gerçekleşmese de ilerleyen zamanda ortak, temel bir dünya kültürü oluşacağı söylenebilir. Bu da insanlığın bilgi birikimi olarak kültür adı altında gelecek nesillere aktarılmaya devam edecektir.

GENEL KÜLTÜRÜN GENEL OLARAK MANTIĞI

Görüldüğü gibi insanlığın gelişmesiyle bilgi birikimi de sürekli artmıştır. Küreselleşen dünyada farklı toplumların kültürlerini de bilmek bir gereklilik olmuştur. İşte bu noktada, bütün her şeyi bilmek mümkün olmadığı için, belli başlı konularda bilinmesi gereken bilgiler öne çıkmıştır. Bunlar genel kültür bilgileridir. Bir insanın kültür derecesini ölçmek için belli bir alana daraltılmış bilgi havuzu gereklidir. İşte, genel kültürde mantık burada karşımıza çıkar.

Kültür değerlendirmesine tabi tutulan bir kişi, eğer ki bu ‘’genel kültür’’ kapsamında bulunan konular hakkında bilgi sahibi ise kültürlü bir birey olarak kabul edilir. Günümüzde sınavlarda da karşımıza çıkan genel kültür soruları, insanlığın bilgi birikiminden öne çıkan ve her bireyin bilmesinin beklendiği bilgilerdir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN