Geçen sene eken çok kazanmıştı! Süper meyve toprakla buluştu: B1, B2, B6, kalsiyum, potasyum deposu

Geçen sene eken çok kazanmıştı! Süper meyve toprakla buluştu: B1, B2, B6, kalsiyum, potasyum deposu

Geçen sene bunu eken çok kazanmıştı! Süper meyve toprakla yeniden buluştu! B1, B2, B6, kalsiyum, potasyum deposu...

Ardahan'ın Posof ilçesinde, dünya genelinde "süper meyve" olarak bilinen aronya bitkisi yeni bir umut ışığı doğurdu. Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalarla aronya bitkisi, Türkiye'de sadece birkaç ilde üretilebilen sağlık açısından son derece faydalı bir meyve olarak toprakla buluştu.

Aronya meyvesi, içerdiği yüksek vitamin, mineral ve lif içeriğiyle sağlık için önemli bir kaynak olarak öne çıkıyor. C vitamini, B vitaminleri, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından zengin olan bu meyve, antioksidan aktivite ve fenolik bileşikler açısından da oldukça zengin.

ARDAHAN, ARONYA İÇİN ÇOK UYGUN

Ardahan'da Aronya üreticiye alternatif olacak « Haber 49

Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, Posof ilçesinde yapılan aronya fide dikimleriyle ilgili olarak, "Yıllardır süregelen salt ekim düzeni ve ürün desenine yeni bir yön vermek adına Posof ilçesinde Aronya fide dikimlerini gerçekleştirdik. Bu çalışma Ardahan'a yeni ve uygulanabilir bir ürün sunuyor. Soğuk hava şartlarına oldukça dayanıklı olan aronya bitkisinde, generatif olgunluğa gelen bitkilerin çiçeklenmesi için soğuklanma ihtiyacı vardır. Bu sebeple Ardahan, Aronya yetiştiriciliği için oldukça uygun. Dikimden hasata, katma değeri yüksek ürünler elde edilebilmektedir. Aronya meyveleri, sahip olduğu bileşenlerin antidiyabetik, anti-enfektif, antineoplastik, antiobezite ve antioksidan aktiviteleri nedeniyle kalp, karaciğer ve nöron hasarını geri döndüren ya da daha ileri hasar oluşmasını önleyen etkilere sahip olabilir. İlaç sanayisinde kullanılması da ilimiz ekonomisi açısından önem arz etmektedir" dedi.

Posof ilçesinde gerçekleştirilen Aronya Demonstrasyon Çalışması'nda Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personelleri ve üreticilerin bir araya geldiği belirtildi. Bu çalışmaların ardından aronya bitkisinin bölgede daha geniş çapta yaygınlaşması ve ekonomik olarak önemli bir tarım ürünü haline gelmesi hedefleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN