Doblo'lu enişteleri kıskandıran mangal yakma tüyosu! Dumansız mangalın ve lokum gibi etlerin sırrı buymuş

Doblo'lu enişteleri kıskandıran mangal yakma tüyosu! Dumansız mangalın ve lokum gibi etlerin sırrı buymuş

Havaların ısınmasıyla birlikte mangal sezonu da yavaş yavaş açılmaya başladı. Türklerin olmazsa olmazı mangalı en doğru ve lezzetli şekilde yakmak içinse bazı püf noktalar bulunuyor. İşte dumansız mangalın ve lokum gibi etlerin sırrı…

Mangal yakarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Bunlardan ilki ve en önemlisi et seçimi. Öyle ki yeni kesilen etle mangal yakılmamalı. Çünkü, yeni kesilen et sert olur ve bu da mangalın tadına etki eder. Mangal yakacağınız eti sıfır derecenin altına düşmeyecek şekilde dolapta ortalama 1 hafta bekleterek yumuşatmak gerekiyor. Böylece etiniz hem ideal yumuşaklıkta olacak hem de lezzeti tavan yapacaktır.

mangal-1.jpg

Etle ilgili bir diğer önemli nokta ise etin yağ oranıdır. Maalesef ki her et mangal yakmaya uygun değildir. Bunun nedeni ise, yüksek yağ oranı olan etlerdeki yağın mangal ateşine düşmesi ve buradan çıkan dumanın etin zehirlenmesi ve tadının bozulmasına neden olmasıdır. Ayrıca yağsız et de kuru olur ve neredeyse çiğnenemeyecek kadar esnek hale gelir. Bu tür etler örneğin kol veya but gibi sert kaslara sahip kesimlerdir. Bu yüzden antrikot, bonfile, pirzola gibi aşırı yağa sahip olmayan ancak yumuşak olan kesimler tercih edilmelidir.

Et konusunda son olarak dikkat edilmesi gereken konu marine etmektir. Etin lezzeti ve yumuşaklığını artırmada en önemli konu marine edilmesidir. Marine yöntemi damak zevkine göre değişse de genel olarak marine süresinin 24 saatten fazla olmaması öneriliyor. Bu süre zarfından uzun marine edildiğinde etin kalitesi bozulur ve lapa hale gelir.

mangal-3.jpg

MANGAL YAKARKEN KÖMÜR SEÇİMİNE ÖZEN GÖSTERİN

Mangal yakarken kömür tercihi de lezzetli etkilemektedir. Öyle ki pişireceğiniz etle doğru orantılı olarak kömür koymaktır. Tamamıyla genişçe bir orantı belirlemek gerekirse, piyasadaki en yaygın kömür briketlerinden 30 adet kullanmak 1 kilo et için uygundur. Bundan sonraki her kilogram için 15 adet kömür briketi ekleyebilirsiniz. Tabi nihayetinde bu saptama, zamanla şartlarınıza uygun olarak kafanızda şekillenecektir. Az ve öz bir şekilde, kömür miktarını olabildiğince fazla tutmak sizin için iyi bir rehber olabilir.

İkinci olarak, mangal yakmadan önce kömürlerle et arasındaki mesafeyi iyi ayarlamak gerekiyor. Buradaki amaç, etlerin ateşe gereğinden fazla yaklaşmaması ve pişirme ortamına eşit yayılan ısıyla mangalı hazırlamaktır.

mangal-2.jpg

MANGAL YAKARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Mangal yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta etleri yüksek ısıda pişirmektir. Böylece hem etlerdeki su ve lezzetin dışarıya çıkmasını önler hem de kömür esanslarının etlere geçmesini sağlarsınız. Ateşin yeterince yüksek sıcaklığa ulaşıp ulaşmadığını, kömürlerin üzerindeki kül tabakasından ve içlerinde parlayan kor ateşinden anlayabilirsiniz.

Mangalda dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta ise etleri çatalla çevirmemektir. Bunun nedeni ise çatalın ette açacağı delikler, etin lezzetli suyunun akmasına ve kurulaşmasına neden olur. Bu yüzden etlerinizi birer defa ve maşa ile çevirmelisiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN