Zeytinyağının bile pabucunu dama atıyor! Ülke ülke gezdi, memleketine döndü, 10 tondan 300 litre çıkıyor

Zeytinyağının bile pabucunu dama atıyor! Ülke ülke gezdi, memleketine döndü, 10 tondan 300 litre çıkıyor

“Asla yapmam” dediği şeyi yaptı, köşeyi döndü. Ülke ülke gezdikten sonra memleketine döndü! Kurduğu tesisle onlarca kişiye istihdam sağlıyor. Zeytinyağının bile pabucunu dama atıyor! 10 tondan 300 litre çıkıyor...

Ülke ülke gezdikten sonra memleketine dönüp tıbbi ve aromatik bitki işleme tesisi kurdu. 2 yıl önce başladı şimdi tonlarcasını işliyor.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki memleketine 18 yıl sonra dönen endüstri mühendisi Mesil Kepolu, devlet destekleriyle kurduğu tıbbi ve aromatik bitki işleme tesisinde lavanta yetiştirerek lavanta yağı üretimine başladı.

18 YIL SONRA MEMLEKETİNE DÖNDÜ

2002 yılında Diyarbakır'ın Silvan ilçesinden ayrılarak Ankara'da lise eğitimini tamamlayan Mesil Kepolu, Maltepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Dil eğitimi için Londra'ya giden Kepolu, 7 aylık eğitim sürecinin ardından yurda döndü ve büyük şehirlerin kalabalığından uzaklaşarak memleketine dönme kararı aldı. Kepolu, ailesine ait tarlalarda buğday, mısır ve arpa dışında alternatif bir ürün yetiştirmek istedi ve lavanta bitkisini seçti.

LAVANTA BAHÇESİ VE TESİSİ KURDU

Kepolu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından aldığı fide desteği ile 4 yıl önce Silvan’ın kırsal Yeşilköy Mahallesi'nde 30 dekarlık lavanta bahçesi kurdu. Elde ettiği yüksek verimle bahçesini 120 dekara çıkaran Kepolu, TKDK’den aldığı %75 hibe desteğiyle 2 yıl önce tıbbi ve aromatik bitki işleme tesisini kurarak lavanta yağını üretmeye başladı.

YÜKSEK VERİM VE BÖLGE ÇİFTÇİSİNE KATKI

Tesisi hakkında bilgi veren Kepolu, bu yıl 10 tona yakın lavanta çiçeğinden 250-300 kilogram lavanta yağı elde etmeyi planladıklarını belirterek "Tesisimiz tarlamızın yanı başında. Bizim için büyük bir avantaj. Hasat ettiğimiz çiçekleri hemen işleyebiliyoruz. Bu tesis bölge çiftçisinin tümüne hizmet veriyor. Bu yıl 10 tona yakın çiçekten 250-300 kilogram yağ elde edeceğiz. Bu yağı belirli koşullarda saklıyoruz. Gelen talepler doğrultusunda, yurt içindeki kozmetik, kimya, ilaç sanayi sektörlerine satışını yapıyoruz. Yurt dışı için pazar arayışlarımız devam ediyor. Şu anda tesisimizde sadece lavanta işliyoruz." dedi.

Kurduğu tesisin sadece kendi lavanta mahsulünü değil, bölge çiftçisinin de tıbbi ve aromatik bitkilerini işleyeceğini söyleyen Kepolu, sezon dışında gelen talepler doğrultusunda farklı bitkilerin de işleneceğini belirtti. Tesisin yanında yer alan bahçenin büyük bir avantaj olduğunu vurgulayan Kepolu, hasat edilen çiçeklerin hemen işlenebildiğini ve bu sayede verimliliğin arttığını dile getirdi.

İSTİHDAM VE GELECEK PLANLARI

Hasat döneminde 30 kişi, hasat dönemi dışında ise 8 kişiye istihdam sağlayan Kepolu, ileride çiftçilerle sözleşme yaparak yetiştirilen ürünlere alım garantisi vereceklerini açıkladı. Kepolu, “Çiftçilik yapmayı hiçbir zaman düşünmedim, ‘Asla çiftçilik yapmam’ dedim ama kendimi lavanta tarlasında buldum. Çok severek ve isteyerek bu işi yapıyorum. Bu yolda ilerliyorum.” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN