Buğday, pamuk, mısır yerine bunu ekin! Getirisi yüzde 600 daha fazla: Diyarbakırlı çiftçiler paraya para demiyor

Buğday, pamuk, mısır yerine bunu ekin! Getirisi yüzde 600 daha fazla: Diyarbakırlı çiftçiler paraya para demiyor

Buğday, pamuk, mısır yerine bunu ekin! Üreticileri daha çok memnun ediyor, getirisi yüzde 600 daha fazla! Diyarbakırlı çiftçiler paraya para demiyor...

Diyarbakır'da, tarıma elverişsiz olarak bilinen kıraç araziler, badem üretimi ile ekonomiye kazandırılıyor. 7 milyon dekar tarım arazisine sahip olan şehirde, 2008 yılından bu yana sürdürülen projeler sayesinde taşlı ve verimsiz alanlar modern badem bahçeleriyle hayat buluyor.

Özellikle Eğil ve Dicle gibi kuzeydeki ilçelerde, tarla tarımına uygun olmayan küçük ve taşlı arazilerde yaşayan aileler, badem üretimi ile önemli bir gelir kaynağı elde ediyor. Bu bölgelerde hasat dönemi sona yaklaşırken, üreticiler umutla yüksek rekolte bekliyor.

YÜKSEK REKOLTE BEKLENTİSİ

Diyarbakır'da tarıma uygun olmayan araziler, badem üretimiyle ekonomiye kazandırıldı

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır'da hububat, bakliyat ve pamuktan sonra dağlık bölgelerde meyvecilik projelerine ağırlık verdiklerini ifade etti. 2008 yılından bu yana 7 ilçede toplam 56 bin dekar alanda meyve bahçeleri kurulduğunu belirten Atalar, bu projelerin hem tarımsal üretimi artırdığını hem de milli ekonomiye ciddi katkı sağladığını vurguladı.

Geçen yıl 6 bin 900 ton iç badem elde edilen bu bahçelerden, bu yıl 8 bin ton üzerinde rekolte bekleniyor. Atalar, badem üretiminin, buğdaya kıyasla 10 kat daha fazla kazanç sağladığını belirterek, bölgedeki üreticilerin bu süreçte daha bilinçli hale geldiğini ifade etti.

İSTİHDAMA KATKI SAĞLIYOR

Badem bahçeleri, sadece üreticiye değil, hasat döneminde çalışan mevsimlik işçilere de iş imkanı sağlıyor. Atalar, bu projelerin bölgedeki istihdama büyük katkı sunduğunu belirterek, badem üretiminin giderek daha fazla aile için önemli bir geçim kaynağı haline geldiğini söyledi.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde badem üretimi yapan Mehmet Sait Akyıldız, 2016 yılında başladıkları badem üretimini her geçen yıl artırdıklarını ifade etti. Başlangıçta 300 dekarlık bir alanda üretime başlayan Akyıldız, bu rakamı 450 dekara çıkardıklarını ve bademden elde ettikleri gelirin, buğdaya kıyasla %600, pamuk ve mısıra kıyasla ise %300 daha fazla olduğunu belirtti.

Ayrıca, badem fiyatlarının bu yıl üreticiyi memnun ettiğini söyleyen Akyıldız, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin badem alımına başlaması yönündeki taleplerini de dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN